Україна
28 липня 2015
Огляд найважливішого, що трапилось за ніч
Головні події ночі:вихід добровольців з Широкиного, обмін російських ГРУшників та підводний човен РФ біля Швеції.
news-image

Батальйон "Донбас" покинув Широкине.

Бійці добровольчого батальйону Національної Гвардії "Донбас" вночі вийшли з Широкиного.

За словами журналіста, добровольці, які в лютому захищали та вибили бойовиків з Широкиного, повністю вийшли з населеного пункту.

"Змінюючи один одного на "Маяку", на "Будиночках", на флангах, "Донбас" з ротою "правосеків" і "Азов" утримували війну на підступах до Маріуполя і не пускали її в місто. А сьогодні, вперше з лютого, "Азов" не змінив "Донбас", - написав журналіст.

 

Обстріли в зоні АТО.

Обстановка в зоні проведення АТО залишається стабільно напруженою.

З 21.30 до 1-ї ночі 28 липня, бойовики вели обстріл зі 122-мм артилерії, мінометів та стрілецької зброї по позиціях сил АТО поблизу н.п. Станиця Луганська. 

Бандформування неодноразово піддали артилерійським та мінометним обстрілам позиції наших військ в районі н.п. Майорськ, Травневе, Миколаївка Друга. 

“Турбуючий вогонь” відбувся поблизу н.п. Чермалик, Луганське, Піски, Опитне, Мар’їнка.

Станом на 6-ту ранку сьогодні, 28 липня, бойовики продовжують потужні обстріли наших військ на Донецькому напрямку.

 

Біля узбережжя Швеції знайшли затонулий російський підводний човен.

У Швеції виявили затонулий підводний човен у водах східного узбережжя.

Представники влади вважають, що це - російський підводний човен, судячи із кирилиці на корпусі. Вони не розкривають точне місце розташування уламків, але кажуть, що це - близько 1,5 морських миль від узбережжя Швеції.

Екіпаж невеличкого підводного човна може нараховувати від трьох до шести осіб. Оскільки люки закрито, то експерти вважають, що епікаж загинув всередині човна після аварії. Консультанти із безпеки кажуть, що місія човна була секретною.

 

У МВС України не змогли підтвердити обмін російських ГРУшників.

В Міністерстві внутрішніх справ України не змогли ні підтвердити, ні спростувати інформацію про обмін російських ГРУшників Александрова і Єрофєєва на українських силовиків.

"Джерело додало, що якщо відомості про обмін вірні, то "це дуже погано", оскільки обговорювався інший план обміну. Чиновник закликав ЗМІ дочекатися ранку, оскільки, на його думку, інформація може виявитися фейком: "ця подія дуже несподівана", - пише Нова газета.

Нагадаємо, про обмін Алесандрова і Єровєєва повідомила Газета.Ru з посиланням на джерело в російських силових структурах і адвоката одного з ГРУшників. Олександр Александров та Євген Єрофєєв наполягають на тому, що вони є чинними бійцями спецназу ГРУ Росії і виконували завдання в Луганській області.

 

У Широкиному спостерігач місії ОБСЄ отримав травму унаслідок стрілянини.

В результаті стрілянини у Широкиному, лідер патруля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ був травмований уламком бетону, після чого спостерігачі залишили село.

Спостерігачі повідомляють, що в 11.15 вони на двох автомобілях увійшли в Широкино і поставили два спостережні пункти. Більш ніж через годину після цього, вони зафіксували ряд пострілів з автоматичного гранатомету і стрілецької зброї.

СММ інформує, що чула вихідні з півдня постріли зі снайперської зброї, після чого лідер патруля по радіо дав вказівку групі відійти.

"У той же час, СММ бачила трьох чоловіків позаду будівлі 50 м на північ від позиції СММ. Звідти пролунав гвинтівочний постріл. Через кілька секунд, стався вибух в п'яти метрах від лідера патруля СММ, який в результаті був збитий з ніг. Він був уражений бетонними уламками, які пробили його шолом", - йдеться в повідомленні.