Політика
28 липня 2015
Посол України в ООН: Трибунал по "Боїнгу" буде навіть попри можливе вето Росії
Посол України в ООН Юрій Сергеєв розповів про можливі наслідки для Росії її ветування створення трибуналу по збитому "Боїнгу".
news-image

Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода", передає «Єдність».

На питання, чого можна очікувати під час голосування, тому що Росія вікрито висловлюється проти створення цього трибуналу і натякає на своє право вето, Юрій Сергеєв відповів:

Росія перебуває в ситуації цугцвангу. Голосувати «за» – значить заперечити свою позицію, якої Росія дотримується до цього часу, але якесь чудо може переконати Росію цього не робити. З іншого боку, застосування нею свого права вето може далі маргіналізувати Росію як на теренах Ради безпеки, так і в цілому в ООН... Внесення Росією нещодавно своєї резолюції говорить про те, що вона намагається зробити те, що уже вона колись робила: влізти в процес, розмити його і спробувати його затягти.

Щодо блокування Росією створення трибуналу, він зазначив, що країни, які внесли цю пропозицію в ООН, готові до такого повороту і мають запасний план дій.

..у нас є і план «А» – тобто продовжувати роботу в Раді безпеки, є і план «Б» – працювати поза Радою безпеки, але в межах ООН. Є інший план – досягти все таки створення трибуналу поза межами ООН. Там теж є кілька варіантів, яким може бути трибунал.

Юрій Сергеєв наголосив, що процедура підбору суддів для трибуналу тривала, але є підтримка і механізми щодо її спрощення, а Росія не зможе жодним чином впливати на суддів. 

За його припущенням, право на вибір суддів буде належати країні, яка веде розслідування, тобто Голландії. 

Нагадаємо, завтра 29 липня Рада безпеки ООН голосуватиме резолюцію про створення міжнародного кримінального трибуналу для покарання винних у знищенні літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 над Україною. 

Читайте також: Радбез ООН проголосує щодо трибуналу по Боїнгу