Україна
29 липня 2015
Президент у Львові відкрив пам'ятник мітрополіту Андрею Шептицькому (фото)
Глава держави зауважив, що Шептицький на основі церковної структури "створив прообраз українського національного організму"
news-image

Україна відновлює історичну справедливість, відкриваючи пам'ятник митрополиту Андрею Шептицькому, постать якого є дорогою для нації і становить її золотий запас. Про це Президент України Петро Порошенко заявив під час урочистої церемонії відкриття пам'ятника митрополиту Андрею Шептицькому у Львові, передає «Єдність» із посиланням на Укрінформ.

Сьогодні ми відновлюємо історичну справедливість і, нарешті, відкриваємо монумент Шептицькому у Львові. Та найкращий пам'ятник Владиці - сама незалежна Україна, яка крокує до родини європейських християнських народів, - сказав Порошенко.

Він висловив вдячність Папі Франциску за те, що в 150-річницю народження Шептицького Апостольська столиця зробила важливий крок у процесі беатифікації митрополита і визнала його чесноти.

Як сказав один із богословів минулого століття, цю неймовірно велику постать не може проминути мовчанкою ні приятель, ні ворог; ні убогий, ні багатий; ні релігійна людина, ні атеїст; ні науковець, ні неписьменний. Ніхто не може і не сміє. Такі люди дорогі для нації і складають золотий запас України, - підкреслив Президент.

Глава держави зауважив, що Шептицький на основі церковної структури "створив прообраз українського національного організму".

Так, за часів митрополита Андрея Україна ще була розділеною між сусідами, але де-факто держава вже існувала. Хід історії не змінити: імперії рано чи пізно розвалюються, а сила людського духу, сила правди та віри житимуть вічно, - наголосив Порошенко.
У час терору проти Церкви і народу, Владика Андрей давав приклад безстрашного і непохитного наслідування Христу. Своїм життям він довів, що ідоли завжди падають, а Віра, Надія, Любов залишаються з нами... Князь Володимир стояв на зорі християнства на наших землях, а митрополит Андрей, наш сучасник, в повноті жив цим християнством. Упевнений, що ми подолаємо всі випробування, які постали перед боголюбивим українським народом, - резюмував Президент.
Читайте також: Сьогодні виповнюється 150 років з дня народження митрополита Андрея Шептицького