Події
30 липня 2015
У Рівненській області через бурштин - стрілянина і масові заворушення, є госпіталізовані (відео)
За версією МВС, голова райдержадміністрації Сергій Киркевич підтримував натовп у їх протиправних діях.
news-image

У селищі Дубровиця Рівненської області відбулися зіткнення між співробітниками міліції і нелегальними здобувачами бурштину, передає  «Єдність» із посиланням на Четверта влада.

Після того, як співробітники МВС виявили нелегальну бурштинову копальню, затримали тих, хто на ньому працював, і вилучили у них насоси та помпи, до місцевого РВВС прийшло близько тисячі нелегальних копачів, які зажадали звільнити затриманих. Деякі з них були озброєні.

На допомогу міліції прибула Національна гвардія, яка відкрила вогонь у натовп гумовими кулями. 

В результаті зіткнення кілька людей отримали серйозні травми і були госпіталізовані. У одного міліціонера зламана нога. В ході сутички один з організаторів нелегального видобутку бурштину, сівши у позашляховик спробував протаранити міліцейський кордон, проте міліціонери відкрили вогонь по позашляховику і змусили його розвернутися.

У МВС  розповіли свою версію подій:

На спецлінію 102 в 18.30 повідомили про те, що майже триста агресивно налаштованих осіб заблокували роботу районного військового комісаріату. Слідчо-оперативна група встановила, що ці ж люди перекрили проїжджу частину в центрі Дубровиці, поблизу райдержадміністрації.

На розмову з населенням вийшли прокурор Микола Федорчук, тимчасово виконуючий обов'язки начальника райвідділу міліції Сергій Дворак, а голова райдержадміністрації Сергій Киркевич підтримував натовп в їх протиправних діях. Вони вимагали видати тих працівників міліції, які стріляли в позашляховик.

Під час розмови з місцевими чиновниками люди вели себе агресивно, смикаючи представників влади за одяг і лаючись нецензурною лайкою, частина з них була в балаклавах. Народ пішов в атаку на правоохоронців, і на допомогу працівникам райвідділу прибули бійці спецпідрозділів і Національної гвардії.

Один з натовпу в Балаклаві намагався відібрати відеокамеру у працівника міліції, покликавши з собою ще кілька людей. Правоохоронці застосували спецзасоби для відстрілу гумовими кулями.

Під час масових заворушень четверо порушників отримали незначні тілесні ушкодження, їм була надана медична допомога.

Правоохоронці затримали десять осіб, яких доставили до Дубровицького райвідділу міліції. На звільнення затриманих до райвідділу підійшов натовп, організований особами, які займаються незаконним видобутком бурштину.

Щоб звільнити затриманих, на переговори з правоохоронцями в райвідділ прийшов голова РДА Сергій Киркевич разом з організатором сутички, який був причетний до побиття міліціонерів біля села Крупове. На території райвідділу голова РДА зажадав звільнити правопорушників, погрожуючи тим, що обурений натовп захопить приміщення міліції.

Надалі працівники міліції затримали двох найбільш активних учасників і організаторів масових заворушень - 25-річного жителя Дубровиці та 43-річного Ігоря з села Крупове. Опівночі натовп розійшовся.

В даний час за фактом заворушень ведеться слідство.