Письменниця Джоан Роулінг святкує ювілей
"Мамі" Гаррі Поттера виповнилося 50.
news-image

Сьогодні, 31 липня, одна з найзаможніших жінок Великобританії, письменниця Джоан Роулінг святкує 50-річний ювілей, передає «Єдність».

 Джоан Роулінг народилася 31 липня 1965 в Йейте (графство Глостершир, Південно-Західна Англія). За визнанням Роулінг, вона з дитинства хотіла стати письменником. У п'ятирічному віці вона складала казки, які спочатку розповідала молодшій сестрі Дайан.

У 1990 р письменниця задумала історію про Гаррі Поттера. У 1995 р перший роман - "Гаррі Поттер і філософський камінь" - був завершений. Рукопис була відкинута в декількох видавництвах, і лише через рік її прийняло лондонське Bloomsbury.

Роман, опублікований в 1997 р, неодноразово визнавався кращою дитячою книгою року у Великобританії. Згодом у Bloomsbury вийшло ще шість романів про Гаррі Поттера.

У 2001-2011 рр. книги були екранізовані американської кіностудією Warner Bros. Роулінг сама стверджувала сценарії та контролювала процес зйомок.

За версією сайту Box Office Mojo, який займається відстеженням касових зборів від кінопрокату, серіал з восьми фільмів про Гаррі Поттера за розміром отриманого світового прибутку (7,7 млрд дол) знаходиться на другому місці серед всіх серіалів .

Джоан Роулінг має безліч звань і нагород. Вона - почесний доктор кількох університетів у Великобританії і США, включаючи Ексетерський університет, Університет Единбурга і Гарвардський університет.

Читайте також: Джоан Роулінг готує продовження історії про Гаррі Поттера