Резонанс
31 липня 2015
Клімкін пообіцяв створення трибуналу по "Боїнгу" після оголошення результатів розслідування
Новий розгляд у Радбезі ООН резолюції у справі про падіння малайзійського "Боїнга" на сході України відбудеться за два місяці, після оголошення результатів розслідування.
news-image

Про це заявив голова МЗС України Павло Клімкін в інтерв'ю "Associated Press", повідомляє «Єдність» з посиланням на Українську правду.

Він зауважив, що п'ять країн, які розслідують обставини авіакатастрофи, – Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна – спробують знову отримати схвалення Радбезу ООН на створення міжнародного трибуналу.

За два місяці в нас буде остаточний звіт (про результати розслідування), і що скаже через два місяці Росія? Ми, безумовно, спробуємо ще раз заручитися підтримкою всього світового співтовариства, - заявив голова МЗС України.

У свою чергу, директор департаменту політики й комунікацій МЗС України Олексій Макєєв в ефірі "5 каналу" заявив, що робота над створенням трибуналу триває попри вето Росії.

За його словами, зараз визначається форма трибуналу й те, "яким чином буде забезпечено торжество правосуддя".

Раніше в МЗС Нідерландів заявили, що Малайзія, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Україна замислилися про створення незалежного трибуналу щодо розслідуванню причин авіакатастрофи. 

"Ще один варіант, який зараз обговорюється, – це створення суду під егідою Генеральної Асамблеї ООН, - зазначили у відомстві.

Також розглядається можливість проведення слухань у національному суді однієї з країн-ініціаторів.

Як відомо, 30 липня Рада Безпеки ООН не прийняла проект резолюції про створення трибуналу для кримінального переслідування винних у авіакатастрофі. За документ проголосували 11 країн-членів РБ. Китай, Венесуела й Ангола утрималися, Росія скористалася правом вето.

Резолюція була підготовлена Австралією, Нідерландами, Малайзією, Бельгією та Україною.

Клімкін тоді заявив, що "вето Росії щодо MH17 – це явка з повинною".

Читайте також: Україна та міжнародні партнери переходять до плану "Б" після ветування проекту резолюції ООН по Боїнгу