Світ
4 серпня 2015
Треба більше території: Росія подала заявку до ООН щодо суперечної території Арктики
Росія повторно подала в ООН заявку на розширення меж континентального шельфу в Арктиці за рахунок приєднання хребта Ломоносова та інших ділянок дна Північного Льодовитого океану.
news-image

Як повідомляє «Єдність», у заявці Росії говориться, що ці ділянки дна є природними компонентами материкової окраїни - саме на цій підставі, за думкою Кремля, Конвенція з морського права дозволяє розширювати економічну зону держав.

У заявці йдеться про збільшення виключної економічної зони на 1,2 млн квадратних кілометрів в Північному Льодовитому океані, що дозволить збільшити доступні Росії запаси вуглеводневих ресурсів більш ніж на 5 млрд тонн умовного палива", - сказав міністр природних ресурсів і екології Росії Сергій Донський.

Нагадаємо, Росія вже подавала аналогічну заявку в 2001 році, проте комісія ООН відхилила її, заявивши про недостатність доказів. На підводний хребет Ломоносова також претендує Канада.

Північний полюс і прилеглий до нього регіон Північного Льодовитого океану не належать жодній країні, але Канада, Данія, Норвегія, Росія і США володіють правами на 370-кілометрову виняткову економічну зону біля своїх берегів. За оцінками геологів, на цій території може перебувати близько 30% нерозвіданих запасів природного газу і 15% нафти.

У березні 2014 комісія задовольнила претензії Росії на ділянку в Охотському морі площею 52 тисяч квадратних кілометрів.

Читайте також: У Люберцях буде встановлена скульптурна композиція на честь групи "Любе" під назвою "Дуся-агрегат"