Світ
6 серпня 2015
Вчені назвали країни, де п'ють найбільше молока
Науковці розкрили чітку географічну прив'язку кожного типу напою до регіону планети.
news-image

Швеція, Данія та інші країни Скандинавії споживають максимальну кількість молока на Землі - близько 1,6 склянки на день, тоді як країни Карибського басейну п'ють найбільше газованої води та інших шкідливих солодких напоїв, з'ясували вчені, які підготували звіт щодо вживання різних видів напоїв у всіх куточках Землі, передає «Єдність».

Як виявилося, географічне розташування людей було визначальним фактором у тому, які напої і в якій кількості вони пили. Наприклад, в Мексиці і в державах Карибського моря вживання газованої води і домашніх солодких напоїв було максимальним, - заявляє науковець Даріуш Мозафаррян з університету Тафтса в Бостоні (США).

Мозафаррян і його колеги підготували звіт, опублікований в журналі PLoS One, в рамках якого вони представили дані щодо вживання різних безалкогольних напоїв в 187 країнах світу та розкрили строгу географічну прив'язку кожного типу напою до регіонів планети.

Наприклад, жителі Швеції, Фінляндії, інших країн Скандинавії, а також Ісландії споживали рекордну кількість молока - близько 1,3-1,6 склянки в день, що майже в два рази вище, ніж середньодобова норма по планеті. Значно менше молока пили в тропічних і бідних країнах.

Фруктові соки, аналогічним чином, були долею розвинених і багатих країн - США, Німеччини, Австралії та інших країн першого світу - за невеликим винятком - Колумбією і Габоном. Найменше соку пили деякі держави Центральної Африки та Китай.

Якщо говорити про шкідливі безалкогольні напої, то країни Карибського басейну і Мексика займають тут лідируючі позиції в їх споживанні, з великим відривом від "конкурентів". У середньому, місцеві жителі випивають по дві склянки подібних напоїв на день, тоді як у середньому по світу цей показник більш ніж у два рази менше. Найменше газованої п'ють в Китаї, де місцеві жителі вживають не більше п'ятої частини склянки "коли" в день.

Як сподіваються Мозафаррян і його колеги, зібрані ними дані, допоможуть медичним службам всіх держав світу скорегувати свою дієтичну політику.

Читайте також: Вчені вважають, що музичні смаки людини пов'язані з її типом мислення