Події
6 серпня 2015
Сенцов: "Мене обіцяли зґвалтувати та били стоячи, лежачи, сидячи"
Режисер Олег Сенцов на суді вчергове повторив, що повністю відкидає пред'явлені йому звинувачення
news-image

У Ростові-на-Дону на процесі у справі українців Олега Сенцова та Олександра Кольченка, яких звинувачують у тероризмі, обоє підсудних відмовилися відповідати на запитання суду і сторони обвинувачення, передає «Єдність» із посиланням на ВВС.

Напередодні суд закінчив заслуховувати свідків з боку обвинувачення, і на четвер у суді був запланований допит Сенцова і Кольченка. Однак вони виступили лише зі зверненнями до суду.

Режисер Олег Сенцов вчергове повторив, що повністю відкидає пред'явлені йому звинувачення, що до судді "не відчуває неприязні", але в процесі брати участь відмовляється, оскільки не вважає цей суд легітимним.

За його словами, після затримання 10 травня минулого року його в наручниках привезли до будівлі колишнього управління СБУ, де "били руками, ногами, спецзасобами, стоячи, лежачи, сидячи".

Мене душили пакетом. Чотири рази я через це пройшов. Погрожували зґвалтувати кийком в збоченій формі, – сказав Олег Сенцов.

Режисер розповів, що такі тортури тривали три-чотири години. Лише після цього його повезли на обшук, де він дізнався, що він має справу зі співробітниками російської ФСБ.

Я вважаю себе активістом Майдану. Але це не означає, що я злочинець. Майдан – це головний вчинок, який я зробив у своєму житті. Але це не означає, що я радикал, спалював "Беркут" або пив чиюсь кров, – сказав пан Сенцов.

Окремо він розповів про свідчення націоналіста Олексія Чирнія, який зізнався у планах вчинити теракти і вже отримав покарання у вигляді семи років колонії суворого режиму.

Ви думаєте, що якщо я робитиму теракт, я довірю це такій людині як Чирній? Щоб він усіх завалив? Ми нібито планували там теракти, при цьому я залишаюся в місті, нічим не намагаюся їм допомогти. Який я тут революціонер? Я невмійко, - заявив Олег Сенцов.

Натомість антифашист Олександр Кольченко підтвердив, що був присутнім під час одного з підпалів у Сімферополі в квітні 2014 року, але повністю відкинув звинувачення у тероризмі.

Наприкінці липня українське МЗС заявило, що має докази застосування російськими правоохоронцями тортур до Олега Сенцова. Про це заявляє і сам режисер. Російське слідство звинувачує Олега Сенцова у тому, що навесні минулого року він нібито організував у Криму злочинну групу, яка планувала вчинити на півострові теракти.