Жінка народила завдяки пересадці замороженої тканини яєчників
Тканина яєчників жінки була заморожена, коли вона була ще дитиною.
news-image

27-річна мешканка Бельгії вперше в історії народила здорову дитину після трансплантації тканини яєчників, яка була взята у неї та заморожена, ще коли вона була дитиною, повідомляє «Єдність».

Жінка народила ще в листопаді, проте результати експерименту були опубліковані тільки зараз в журналі Human Reproduction.

Пацієнтка народилася в республіці Конго і страждала від серповидно-клітинної анемії. В 11 років, коли вона емігрувала до Бельгії, лікарі вирішили, що їй необхідна трансплантація кісткового мозку, перед якою слід пройти курс хіміотерапії, аби організм не відкидав чужу тканину (хіміотерапія негативно впливає на яєчники).

Ще до хіміотерапії лікарі видалили дівчинці правий яєчник; вона вже вступила в пубертатний вік, однак менструації у неї ще не почалися. Через роки жінка сказала лікарям, що хоче завести дитину, і їй пересадили чотири фрагменти заморожених тканин на яєчник, що залишився. Через два роки вона завагітніла природним шляхом.

Гінеколог Ізабель Деместере, яка лікувала пацієнтку, вважає, що процедура може допомогти жінкам, котрі не могли мати дітей через те, що в минулому проходили курс хімічного лікування.

У минулому аналогічна процедура вже допомагала народити кільком жінкам, але фрагменти тканин брали тільки у дорослих пацієнток. Автори дослідження кажуть, що в майбутньому належить з'ясувати, чи можна застосовувати такий спосіб лікування до пацієнток, які ще не досягли пубертатного періоду. Крім того, лікарям належить оцінити ризики при трансплантації фрагментів тканини пацієнткам, які вилікувалися від раку, щоб уникнути повторного виникнення захворювання.