Політика
12 серпня 2015
Російські експерти в Гаазі визнали, що малазійський "Боїнг" був збитий ракетою "Бук" - Бутусов
Сьогодні в Гаазі завершується робота міжнародних експертів цивільної авіації, балістики і вибухотехніків з визначення причин загибелі малазійського авіалайнера над Донбасом.
news-image

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, передає «Єдність»

Росія представила свою доповідь. Попри всю брехню ровссійскої пропаганди про "українського льотчика Волошина", який збив лайнер на маловисотних і тихохідному штурмовику, всупереч кримінальній справі слідчого комітету РФ, російські експерти визнали, що лайнер збитий зенітною ракетою "Бук", - написав він.

Також, за словами журналіста, у доповіді представлена ​​версія, яку розробив російський концерн "Алмаз-Антей" - виробник "Буків". Вони стверджують, що ракета була збита не зі Сніжного, як довела прокуратура Нідерландів, а з якогось іншого села. Тобто хочуть дискредитувати фотознімки та відео пуску "Бука" по "Боїнгу", зафіксованого 14 липня.

Проте ця версія, на думку Бутусова, не витримує критики. Тому що в "Боїнгу" і на землі біля місця його падіння виявлено залишки новітньої зенітної ракети "Бук-М1-2" російського виробництва, якої немає і не може бути на озброєнні ППО України.

Росіяни дізналися про це тільки два тижні тому, напередодні Гааги. Тепер скаржаться на слідство, що їм цю інформацію не дали. А їм ніхто не зобов'язаний був давати ці дані. Це територія України, - резюмує Бутусов.

У результаті Росія перша виступила з доповіддю, що "Боїнг" збитий українською ракетою "Бук-М1". А потім українські експерти виступили з результатами хімічного аналізу вражаючих елементів ракети, фрагментів її корпусу, і переконливо довели, що склад металу ідентичний металу російської ракети "Бук-М1-2".

Журналіст переконаний, що важливу роль в експертизі для слідства зіграли українські фахівці. Вони зробили важливу частину досліджень характеру вибуху, балістики зенітної ракети, і вони представляють доповідь експертної групи. Інтереси України в цій справі представляє Київський інститут судових експертиз. Його директор Олександр Рувін. Рувін - ветеран Афганістану, професійний мінер, сертифікований фахівець з вибухотехніки, робить доповідь про причини вибуху, про траєкторію польоту ракети, про хімічний аналіз металу.

Також Юрій Бутусов повідомив, що напередодні засідання експертів в Гаазі з цього приводу провів спеціальне засідання прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Виявилося, раптово, що є в нас такий департамент розслідування авіаційних подій. Солідна бюджетна організація. Яка в цій справі не провела жодної експертизи. Прем'єр-міністр Яценюк розпорядився профінансувати роботу по "Боїнгу", але кошти для Київського інституту судових експертиз так і не були виділені. Експерти полетіли до Гааги за свій рахунок, - обурюється журналіст.

Нагадаємо, на Радбезі ООН Росія наклала вето на резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу з розслідування причин трагедії малазійського "Боїнгу".

Читайте також: Сліди злочину: на місці падіння рейсу МН17 віднайдено уламки ракети