Події
13 серпня 2015
Генпрокуратура з'ясовує роль Дмитра Табачника у справі про зникнення картин з будівлі Кабінету Міністрів
Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 5 серпня 2015 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень.
news-image

Як повідомляє «Єдність», 4 роки тому директор Національного художнього музею Анатолій Мельник повідомив журналістам, що в Кабміні зникли шедеври українського імпресіоніста Миколи Глущенка.

18 творів мистецтва з колекції Нацмузею були передані в будинок уряду для експозиції ще в серпні 2001-го року. У тому числі - чотири картини Глущенка: "Вітрила на морі" 1951, "Дніпровські далі" 1937 року, "Село біля річки" 1951 і "В риболовецькому колгоспі" 1952 року.

Як випливає з судових матеріалів, пропажа останньої була виявлена ​​співробітниками музею в лютому 2004-го року, а на початку 2005-го вони переконалися в крадіжці ще однієї роботи - "Вітрила на морі".

Інформація про зникнення робіт імпресіоніста потрапила в ЗМІ, які з'ясували й інші скандальні подробиці: "Дніпровські далі" та "Село біля річки" - підробки.

У 2012 році факт підробки визнав тодішній міністр культури Михайло Кулиняк. Було порушено кримінальну справу, хоча донедавна зрушень у розслідуванні не було.

Однак в 2015 році робота з розкриття злочину активізувалася. Згідно з даними з Єдиного реєстру судових рішень, слідчі зараз з'ясовують роль у зникненні картин колишнього керівника патронатної служби віце-прем'єр-міністра України з гуманітарних питань Дмитра Табачника. У слідчих є підозри, що підлеглі Табачника в 2007 році використали зв'язку в уряді Віктора Януковича, щоб змусити співробітників Національного художнього музею підписати акти про "повернення" викрадених картин. Мовляв, музей отримав картини імпресіоніста назад ще в 2004 році.

Як відомо, Нацмузей традиційно надає уряду художні твори для експонування в кабінетах чи коридорах керівництва країни.

Читайте також: На Херсонщині за хабар селищного голову засуджено на 8 років ув'язнення