Політика
13 серпня 2015
У Кремлі вже знайшли заміну Путіну - російський політолог
Ймовірний новий лідер - керівник Адміністрації президента РФ Сергій Іванов.
news-image

Такий прогноз дав у своїй статті для "Апострофа" російський політолог Андрій Піонтковський, передає «Єдність».

Президент Росії Володимир Путін програв кампанію і провалив завдання в Україні. Зараз у Кремлі хочуть "злити" свого лідера і вже знайшли йому заміну, - пояснює він.

На думку політолога, інтереси Путіна і його найближчого оточення починають серйозно розходитися. Всі плани Кремля в Україні провалилися. Якщо ще рік тому виношувалися плани "русского мира", "Новоросії", анексії 12 областей аж до Придністров'я, то зараз в російській пропаганді ніхто про це й не згадує.

Наступний план Путіна - "План Б", в якому Москва, посилаючись на свою інтерпретацію Мінських угод, відчайдушно намагалася "впихнути" окуповану РФ і бойовиками райони Луганської та Донецької областей, "як ракову пухлину в тіло України, спокушаючи вже кілька місяців українців ілюзією територіальної цілісності", - цей план теж з тріском провалився.

Піонтковський вважає, що в Путіна залишаються лише відчайдушні задуми військової ескалації, наприклад, спробувати взяти Маріуполь або ще більш амбітна ідея пробити коридор до Криму. Але Захід дуже чітко сформулював, до чого можуть призвести такі дії Москви. Це, по-перше, різке посилення санкцій, які вже зараз практично обвалили російську економіку, по-друге - продаж летальної зброї, включаючи протитанкові ракети, Україні. Але й це не вся можлива відповідь Заходу: ще арешти рахунків російських чиновників і олігархів, активізація звинувачень кримінального характеру проти російського керівництва по малайзійському "Боїнгу", вбивству Литвиненка в Лондоні та багатьої інших речей.

Але при відмові від планів військової ескалації Путін буде виглядати як людина, відповідальна за серйозне зовнішньополітичне поразку. Так що обидва варіанти - погані для Кремля. А сценарій відступу і здачі Лугандоніі особливо небезпечний особисто для Путіна. В очах всього його оточення саме він буде винен у поразці... Як кажуть у кримінальному світі: "Опущений пахан - уже не пахан". Для істеблішменту найменше зло - відступити, розлучитися з Путіним і налагодити якісь відносини мирного співіснування із Заходом, - пояснює політолог.

Він вважає, що все вирішиться вже в найближчі тижні, тому якщо військового загострення з боку Москви не буде в серпні-вересні, то його не буде вже ніколи.

Але ми бачимо і сигнали залякування, наприклад, божевільна стаття Наришкіна, в якій він попереджає про нібито підготовлену провокацію Заходу. Можливо, Москва спробує влаштувати величезну провокацію, після якої українська сторона почне наступ або більш різко відповість, щоб перед громадською думкою за ескалацію відповідав Київ. У такому випадку, якщо Київ буде сприйматися винуватцем, Захід не застосує різкі економічні чи дипломатичні заходи щодо Москви, - попереджає Піонтковський.

Політолог також навів приклади істеричної поведінки російських чиновників, що свідчить про панічні настрої в кремлівській "верхівці".

У разі відходу Путіна, ймовірна фігура лідера - Сергій Іванов. Формально він займає неполітичну посаду - керівник Адміністрації президента. Тим не менш, він безперервно дає інтерв'ю зарубіжним ЗМІ, причому швидше примирливого характеру, що натякають на те, що він може бути для Заходу конструктивним партнером, - підсумовує він.

 

Читайте також: The Wall Street Journal: Путінська економіка увійшла "в штопор"