Фахівці навчилися визначати вік відбитків пальців
У відомому телесеріалі "CSI: Місце злочину" слідчі можуть розгадати будь-яку загадку, але зараз дещо з фокусів телесеріалу стало реальністю.
news-image

Вчені насправді навчилися визначати, як давно були залишені відбитки пальців на поверхні, повідомляє «Єдність».

Це значно допоможе в розслідуванні злочинів, тому що серед безлічі відбитків слідчі зможуть знайти свіжі.

Відбитки пальців традиційно вважаються одним з головних доказів на місці злочину і широко застосовуються в криміналістиці. Папілярний малюнок унікальний для кожної людини. До того ж, він дозволяє зробити припущення про стать і вік людини, а також про деякі хіміката, до яких він міг торкатися, наприклад, до вибухівки.

Визначення віку відбитків, як довго вони знаходяться на місці злочину, залишалося однією з проблем. Якщо в кімнаті багато відбитків, які належать різним людям, то користі від такої інформації небагато.

Завдяки відкриттю фахівців з Національного інституту стандартів і технологій США (NIST) вести розслідування стане простіше.

Вчені вивчили різні молекули в складі відбитка пальця і ​​виявили, що речовина під назвою пальмітинова кислота розпливається по відбитку з постійною і передбачуваною швидкістю. Оцінивши поширення кислоти у відбитку, можна приблизно оцінити його вік. Поки що точності вимірювань вистачає, щоб оцінити вік відбитка максимум в чотири дні. Але дослідники сподіваються збільшити цей показник до десяти днів.