Політика
17 серпня 2015
Лавров звинувачує Україну в невиконанні Мінських угод і терміново збирає "нормадську четвірку"
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров хоче провести зустріч у "нормандському форматі" на рівні експертів для обговорення проекту змін в Конституції України і виконання Мінських угод.
news-image

Про це він заявив за підсумками переговорів з іранським колегою Джавадом Зарифом, повідомляє «Єдність» з посиланням на "Українську правду" і російські джерела.

Будемо готові провести зустріч, мабуть, на рівні експертів для початку, щоб покласти два документа на стіл – мінський комплекс заходів і ті поправки до конституції, які були прийняті у Верховній Раді, і ті документи, прийняті Верховною Радою в тому, що стосується проведення місцевих виборів на Донбасі та надання цим територіям особливого статусу, – сказав Лавров.
Просте зіставлення зобов'язань Петра Порошенка і того, що в результаті в Києві було зроблено, має бути дуже цікавим заняттям, – вважає він.

Лавров повідомив, що Росія підготувала документ, який "детально аналізує" виконання Києвом Мінських угод.

Ми підготували розгорнутий, сторінок на вісім документ, який розглядає наскільки дії Києва відповідають прийнятим зобов'язанням, і передали його державам – гарантам Мінських угод, – сказав він.

Лавров заявив, що цей документ можна використовувати в рамках майбутніх контактів "нормандської четвірки" для "аналізу дій української влади".

Він додав, що зустрічі контактної групи та її підгруп наступного тижня зможуть переломити тривожну ситуацію в Україні.

Нас турбує розвиток подій останніх днів, який дуже сильно нагадує підготовку до військових дій, – сказав Лавров.

Як відомо, останнім часом бойовики значно посилили обстріл позицій українських силовиків, а також мирних міст.

Раніше Верховна Рада прийняла і направила до Конституційного суду проект змін до Конституції, який, зокрема, передбачає надання частині Донбасу особливого режиму самоврядування за умови виконання цими територіями низки умов.

Читайте також: Україна все ж таки готується до виборів на Донбасі