Резонанс
25 серпня 2015
МЗС України висловило протест у зв’язку із засудженням Сенцова та Кольченка
Міністерство закордонних справ України вимагає від Російської Федерації негайно звільнити Олега Сенцова та Олександра Кольченка.
news-image

МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з протиправним та антигуманним рішенням влади Російської Федерації засудити громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка до 20 та 10 років ув’язнення. Відповідна заява з'явилася на сайті МЗС України, передає  «Єдність».

У заяві зазначається, що Сенцов та Кольченко були незаконно арештовані у травні 2014 року російськими окупантами та безпідставно обвинувачені у причетності до терористичної діяльності.

Олег Сенцов, Олександр Кольченко, а також інші громадяни України, що нині незаконно утримуються на території Росії, є політичними заручниками та невинними жертвами агресії Російської Федерації проти України.

Неправомірне судове рішення, яке базується на сфабрикованих матеріалах слідства, отриманих, у тому числі, внаслідок застосування до українських громадян психологічного тиску та фізичних тортур, стало остаточним підтвердженням політичної заангажованості судової системи Російської Федерації.

Виконуючи політичне замовлення влади Кремля, суд повністю знехтував законом, проігнорувавши, зокрема, надані захистом українських громадян докази про їхню непричетність до інкримінованих дій. Такий вирок свідчить про відхід Російської Федерації від принципу неупередженості слідчого процесу та дотримання універсальних норм у сфері прав людини, - йдеться у заяві МЗС.

У дипломатичному відомстві вимагають негайного  звільнення Олега Сенцова і Олександра Кольченка, а також усіх інших політичних заручників.

Міністерство закордонних справ України закликає світове співтовариство публічно засудити цей цинічний злочин проти основоположних прав людини та посилити політичний і дипломатичний тиск на Російську Федерацію з метою звільнення всіх громадян України, які продовжують незаконно утримуватися на території РФ.

Українська сторона докладе всіх зусиль задля звільнення наших співвітчизників – політичних в’язнів в Росії, - йдеться у заяві.