Суспільство
28 серпня 2015
Диявольська справа: Церква виправдовує вандалізм козаків у Санкт-Петербурзі
26 серпня на Лахтинській вулиці Санкт-Петербурга був знищений барельєф Мефістофеля на пам'ятнику «Будинок з дияволом».
news-image

До редакції пітерського видання «Фонтанка» надійшов лист, в якому відповідальність за знищення фігури взяла на себе організація «Козаки Петербурга», передає «Єдність».

Пояснили вони свій вчинок тим, що ця пам'ятка є візитівкою міста, а така увага з боку туристів - це вже "служіння дияволу", з іншого боку, напроти цього будинку споруджується церква, і таке "сусідство", на думку козаків, є неправильним і образливим для православного міста.

Очевидці зазначують, що представники поліції, які спостерігали за руйнуванням фасаду будинку, що внесений до списку об'єктів духовної спадщини міста, навіть не намагалися перешкодити "борцям з нечістю".

Згодом через розголос офіційні органи міста відреагували, наразі прокуратура порушила кримінальну справу.

Цікаво, що РПЦ із розумінням поставилася до правопорушників і виправдовує мотиви їхнього вчинку.

Зрозуміти винуватця як віруючої людини можна: йому огидні образи демона. Мефістофель - те, що уособлює зло в цьому світі, і людина, що зважилася діяти, хотіла, судячи з усього, зло вбити, - заявив заступник голови синодального відділу із взаємин церкви і суспільства священик Роман Богдасаров, якого цитує сайт газети "Известия ".

Щодо самих винуватців вандалізму, то в редакції "Фонтанки" зазначили, що «Козаки Санкт-Петербурга» - це група людей, які два останні роки періодично проводять в Петербурзі акції явно кримінального характеру.

Повідомляється, що вони розбили скло музею Набокова, на садибі письменника написали слово «педофіл», намагалися зірвати лекцію глави Ермітажу Михайла Піотровського, який дозволив провокаційну виставку братів Чепмен, написали образи на фасаді простору «Ткачі», де проходила виставка Марата Гельмана Icons, зірвали прем'єру Леоніда Мозгового «Лоліта» і нібито побили промоутера цього спектаклю Артема Суслова.

Читайте також: Вихід є: Порожні полиці російських магазинів заповнять "монастирськими" продуктами