Політика
28 серпня 2015
"Злиття з "Солідарністю" це кінець для "УДАРу" та початок сильнішого Кличко як політика", – експерт
Довгоочікуване об’єднання партії Віталія Кличко із пропрезидентським блоком стало чи не основною політичною подією цього місяця.
news-image

28 серпня київський мер Віталій Кличко разом із 18 соратниками по партії вступив у лави Блоку Петра Порошенка "Солідарність", очоливши нове політичне об’єднання. Така новина прогнозовано не залишила байдужими політиків та експертів, викликавши бурхливі дискусії.

Першим, про передачу владних повноважень заявив колишній лідер президентської партії Юрій Луценко. Коментуючи обрання Віталія Кличко новим лідером партії він заявив: 

"Сьогоднішній з'їзд це перший крок з об'єднання правоцентристських партій. Ми об'єднуємося з УДАРом бо у нас спільна мета, спільні цілі".

З такою оцінкою погоджується й ініціатор такого об'єднання, президент України. Зокрема Петро Порошенко доволі оперативно привітав нових соратників у своєму "Твіттері", заявивши: 

"Об'єднання це – те, що потрібно Україні. Ворог змінив пріоритети – він намагається внести хаос, використовуючи тимчасові політичні проекти. Мій заклик до об'єднання першими почули БПП і партія "УДАР". Один-єдиний національно-державний стяг цінніший за сотні партійних знамен".

У свою чергу, Віталій Кличко досить скупо прокоментував стрімке змінення вектору його політичної кар'єри. Виступаючи на з'їзді партій новий голова заявив, що метою об'єднання для нього стало створення: об'єднаної політичної сили, яка усвідомлює свою відповідальність за те, що відбувається в країні", та додав що робитиме все, аби поширити втілені у столиці зміни по всій Україні.

Втім, вітчизняні політологи по-різному сприйняли такий крок Віталія Кличко. Як розповів нашому виданню відомий політолог Олександр Палій, злиття партій та фактичне знищення "УДАРу" свідчить про політичну нерішучість Віталія Кличко. Зокрема експерт заявив таке: 

"Цей крок показав, що у Кличка відсутні політичні амбіції. Як мер він ще може бути, але якщо чесно я дуже сумніваюся що йому під силу стати, наприклад Прем'єр-міністром чи іншим серйозним політичним гравцем".

У свою чергу інший політолог Вадим Карасьов, категорично не погоджується з такою точкою зору. В ексклюзивному коментарі «Єдність» він заявив, що попри ілюзію втрати власної партії, Віталій Кличко зробив доволі далекоглядний крок. 

"Сьогоднішнє об’єднання це кінець "УДАРу" як партійної основи, але може бути початком більш сильного політика Кличко. Адже політик сильний тоді, коли за його спиною стоїть сильна партійна структура, пропрезидентська сила та більшість у Парламенті й Київраді. Тільки тоді ти стаєш політиком першої величини, а без всього цього можна бути лише каліфом на годину, не більше", – зазначив експерт.

Крім того Вадим Карасьов зазначив, що саме по собі створення провладного блоку стало наслідком серйозних політичних процесів та неабияким загострення передвиборчої конкуренції.

 "Від цього об'єднання взагалі багато хто виграє. Більше за всіх виграє Кличко, який отримує найпотужнішу партійну структуру. Втім виграє і Порошенко, який зберігає важливий для нього Київ та збільшує свою електоральну підтримку. Зрештою, за рахунок вливання "свіжої крові" і сама партія також виграє. Не виграють хіба лише ті, хто опинився за бортом цього злиття, але політика це жорсткий спорт, в якому виживають лише найспритніші", – додав він.

                                                                                                                                                 Автор Євген Ігнатенко