Політика
2 вересня 2015
Мінпромторг США пред'явить уточнені нові санкцій проти РФ
2 вересня Міністерство промисловості і торгівлі США опублікує уточнення нових санкцій проти РФ, введених в кінці липня, у зв'язку з Україною.
news-image

Про це повідомляє "Комерсант".

У Міністерстві фінансів США розширення чорного списку пояснювали необхідністю забезпечити "ефективність" режиму санкції.

Йдеться, зокрема, про компанії, зареєстровані у Росії, в Криму, на материковій Україні, на Кіпрі, у Фінляндії, Румунії, Швейцарії та Великобританії.

У новий перелік потрапили родичі і ділові партнери Геннадія Тимченко і Бориса Ротенберга, Іжевський механічний завод, концерн "Іжмаш", кілька торгових портів в Криму, а також дочірні структури Зовнішекономбанку і "Роснафти".

Нинішні зміни скоріше технічні. Airfix Aviation Oy, IPP Oil Products (Cyprus) Limited, Set Petrochemicals Oy, Southeast Trading Oy і Southport Management Services Limited (підозрюються в "наданні матеріальної підтримки" Геннадію Тимченку) покарані повним блокуванням майна, яке перебуває в США або під контролем американського громадянина або компанії, у тому числі іноземних представництв.

Аналогічні заходи застосовані до "Іжмаш" і Іжевського механічного заводу. На 15 дочірніх компаній "Роснафти" поширені ті ж секторальні санкції, що й проти головної компанії.

У списку Мінпромторгу США присутні ключові дочірні структури "Роснафти" у сфері видобутку ("Ванкорнафта", "Нафта актив", "Оренбургнафта", "Самотлорнафтогаз", "Верхнечонскнафтогаз", "РН-Юганскнафтогаз"), переробки (Ачинський, Куйбишевський, Ангарський , Новокуйбишевський, Сирзанській і Комсомольський НПЗ) і трейдингу (Rosneft trade limited, Rosneft trading), а також "РН-Холдинг", де консолідовані активи колишньої ТНК-ВР. Зі списку Мінфіну США в список Мінпромторгу не ввійшла тільки "Роснафта фінанс".

Представники "Роснафти" відзначили, що можуть виникнути нові проблеми із західним обладнанням. Згідно формулювань, забороняється поставка їй обладнання та технологій для освоєння сланцевих і арктичних родовищ, а також глибоководного шельфу. Причому постачальник повинен запитувати у Мінпромторгу США експортну ліцензію і в тому випадку, "якщо він не може визначити, чи буде обладнання використано в подібних проектах".