Київ
2 вересня 2015
Завтра у Києві відбудеться марафон «СтусLive»
Під час марафону заплановано показ фільмів, дискусії-обговорення, вистави, перформанси та поетичні читання.
news-image

Завтра, 3 вересня, до 30-ї річниці з дня смерті Василя Стуса, у Центрі науки та мистецтва «DIYA» (Кіностудія ім. О. Довженка, проспект Перемоги, 44), відбудеться культурний марафон «СтусLIVE» із показом фільмів, дискусіями-обговореннями, виставами, перформансами та поетичним читанням, передає «Єдність» із посиланням на Міністерство культури.

За словами організаторів, жоден з учасників марафону не збирається переповідати історію і говорити про героїчну біографію Василя Стуса. Завдання культурного марафону: з’ясувати, що зі Стусових пошуків залишається актуальним сьогодні і за допомогою художніх інтерпретацій довести, що безнадійних і безвихідних ситуацій не буває, як не буває "гарних" і "поганих" часів.

Серед учасників марафону – літературознавець та критик, ведучий марафону Дмитро Стус, автор кіносценарію стрічки «Пресвітлої дороги свічка чорна» Станіслав Чернілевський, бард, виконавець пісень на вірші Василя Стуса Сергій Морозов, актриса Галина Стефанова, літературознавець та критик Роман Веретельник, поети Мар’яна Кіяновська, Олексій Зарахович, Мирослав Лаюк, актор, виконавець головної ролі у музично-театральному перформансі «Стусове коло» Роман Семисал, виконавиця Оксана Цимбал, джазовий контрабасист Марк Токар та інші.

Програма марафону:

10-30–14-00 – показ документального фільму «Просвітлої дороги свічка чорна». Розмова: Станіслав Чернілевський, Дмитро Стус.

12-30–14-00 – Круглий стіл «Особливості культурного діалогу в сучасному суспільстві».

14-30–15-15 – виступ співака Сергія Мороза та дуету «Простір музики» з піснями на вірші Василя Стуса.

15-00–16-30 – Круглий стіл «Віртуальний музей Василя Стуса як online-майданчик культурної комунікації».

15-30–15-50 – Галина Стефанова, фрагменти вистави «Палімпсест». Розмова: Галина Стефанова, Роман Веретельник, Дмитро Стус.

16-00–16-45 – показ документального фільму «Палімпсест». Розмова: Роман Веретельник, Дмитро Стус.

17-00–18-00 – Година сучасних поетів. Мар’яна Кіяновська, Олексій Зарахович,Мирослав Лаюк, Роман Семисал.

18-15–19-15 – вистава «У цьому полі, синьому як льон…». Розмова: Оксана Цимбал, Марк Токар.

19-45–21-30 – літературно-музичний проект «Стусове коло».