Події
3 вересня 2015
Військові кораблі Китаю підійшли до берегів Аляски
П'ять кораблів ВМС Китаю були помічені в міжнародних водах біля берегів Аляски, повідомили представники США. Багато аналітиків бачать в цьому нову спробу Пекіна розширити свою військову присутність далеко від власної території, повідомляє Голос Америки.
news-image

Як передає «Єдність», представник Пентагону Білл Урбан в середу підтвердив факт присутності кораблів, зазначивши, що США вперше спостерігають кораблі ВМС Китаю в Беринговому морі.

Ми поважаємо право всіх країн вільно проводити військові судна в міжнародних водах відповідно до норм міжнародного права", - заявив він, додавши, що американські військові стежать за китайськими кораблями. - Представники США не помітили ніяких загрозливих дій з боку кораблів. Але мета їх присутності досі неясна.

Поява китайських кораблів збіглася в часі з візитом на Аляску президента Барака Обами, яким він хотів зміцнити підтримку його політики у сфері охорони природи для боротьби зі змінами клімату.

Проте співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Ральф Косса сумнівається, що Пекін спеціально приурочив передислокацію кораблів до поїздки Обами.

Читайте також: Монах з Шаоліня пробіг по воді 125 метрів (ВІДЕО)