Наука та технології
3 вересня 2015
84% користувачів сматрфонів не влаштовує потреба вводити паролі
Деякі фахівці давно говорять, що аутентифікація по паролю не задовольняє сучасним вимогам безпеки.
news-image

Дуже рідко буває, щоб абсолютна більшість простих користувачів з радістю погодилися виконати вимоги безпеки, передає «Єдність»

Три чверті опитаних висловили думку, що їхня інформація буде в більшій безпеці, якщо використовувати альтернативну форму верифікації, а 59% вважають за краще прикласти палець до сканера відбитків, ніж вводити ненависний пароль.

Такі результати цілком зрозумілі. Майже половина опитаних (46%) використовують понад десять паролів для доступу до різних сайтах. Але це не рятує їх від можливих проблем з витоком пароля. Близько 68% респондентів прекрасно усвідомлюють, що один і той же пароль вони вказали на декількох сайтах, а адже робити це категорично не рекомендується для акаунтів, де зберігається цінна інформація.

Пам'ять людини теж не безмежна. 77% людей зізналися, що часто забувають паролі або записують їх на папірці. Найбільшу ненависть у громадян викликають сайти, які в цілях безпеки змушують періодично міняти паролі, а також ті сайти, які (знову ж, в цілях безпеки) змушують вибирати надійний пароль за шаблоном, який не вписується в звичну для користувача схему.

У парольного захисту є "вроджені" недоліки - доступ до свого аккаунту легко поділити з іншою людиною, а в деяких випадках це вважається навіть нормою. Наприклад, сучасні підлітки в західних країнах вважають, що поділитися паролем від соціальної мережі з коханою людиною - це показник довіри і щирості у стосунках. У випадку з біометричної аутентифікацією подібний фокус не пройде.

Опитування проведене компанією LaunchKey, яка займається створенням платформи для аутентифікації з мобільних пристроїв і працює під девізом "Убий паролі". У своєму опитуванні вони спеціально вивчили думку людей про двофакторної аутентифікації. Виявляється, цю технологію теж не можна назвати перспективною: 64% опитаних взагалі не знають, що це таке, і тільки 20% назвали її зручною у використанні.