Події
8 вересня 2015
Справа про пофарбовану зірку в Москві: оголошення вироку відклали
Таганський суд Москви оголосить вирок п'яти обвинуваченим у вандалізмі російським руферам 10 вересня.
news-image

Про це повідомляє «Єдність» з посиланням на агентство Укрінформ.

"Оголошення вироку у цій справі перенесено на 10 вересня на 14:00. Коментарів про причини перенесення у нас немає. Вирок оголосить той самий суддя, який вів процес - Орлова Марина Євгеніївна", - сказали в прес-службі суду.

Прокурор попросив засудити до трьох років ув'язнення чотирьох фігурантів кримінальної справи про фарбування у кольори українського прапора зірки на шпилі московської висотки.

Нагадаємо, що п'ятьох молодих людей звинувачують у хуліганстві і вандалізмі. За версією слідства, 20 серпня 2014 року вони брали участь у розфарбуванні верхньої частини жовтої зірки на шпилі висотного будинку на Котельницькій набережній Москви синьою фарбою і поставили там український прапор, який, як вважають слідчі, "оскверняє будинок і формує домінуюче становище України над Росією".

Під час дебатів сторін представник держобвинувачення попросив для чотирьох підсудних: Олександра Погребова, Олексія Широкожухова, Євгенії Короткової і Володимира Подрєзова три роки колонії загального режиму, а для п'ятої підсудної, вагітної Ганни Лепьошкіної, - аналогічне покарання, але умовно, з випробним терміном - ще три роки.

Четверо парашутистів провину не визнали і заявили, що якщо вони в чомусь і винні, то в тому, що "опинилися не в тому місці і не у той час". Вони попросили суд ухвалити виправдувальні вироки. Володимир Подрєзов визнав частково провину у вандалізмі і попросив суд самостійно кваліфікувати його дії й ухвалити справедливий вирок.

Практично відразу ж після акції відповідальність за перефарбування висотки на себе взяв український руфер Павло Ушевець, відомий у мережі під ім'ям Григорій Мустанг, його заарештовано судом заочно.

Російський "Меморіал" вніс усіх фігурантів цієї справи до списку політичних в’язнів.

Читайте також: У Москві суд розгляне справу про розфарбування зірки в жовто-блакитні кольори