Політика
9 вересня 2015
Політолог Олексій Гарань вважає,що питання децентралізації та самоврядування Донбасу потрібно розділити
Президент України Петро Порошенко зібрав раду регіонального розвитку та у черговий раз розповів про переваги децентралізації.
news-image

До Українського дому, де відбулася нарада, приїхали голови облдержадміністрацій, мери міст, деякі міністри, спікер Володимир Гройсман, генеральний прокурор Віктор Шокін та голова місіє ОБСЄ Тана де Зулуета, передає «Єдність».

Мета ради регіонального розвитку за участі президента України – відреагувати на критику та у черговий раз розповісти українцям про децентралізацію. Окрім її переваг Порошенко вперше озвучив умови, за яких зміни до Конституції з приводу даного питання не вноситимуть.

«Якщо Москва вирішить поховати Мінські домовленості, тоді ми повернемося до змісту змін до Конституції. Якщо ж все таки дійде до воєнного стану, я не вагаючись ні хвилину надам відповідне рішення до Верховної Ради. І в умовах запровадження воєнного стану ні за які зміни до Конституції голосувати не будуть, - говорить Порошенко.

Щодо пункту 18, у якому йдеться про особливий механізм самоврядування на окремих територіях Луганської і Донецької областей, президент заявив, що ніякого особливого статусу дані нововведення не містять.

Мер Львова Андрій Садовий, який є членом партії «Самопоміч» та був присутній на раді регіонального розвитку розкритикував ініціативу президента та наголосив на тому, що не зважаючи почуті аргументи, своєї позиції його політична сила все одно не змінить.

«Фракція прийняла консолідоване рішення. Ми займаємо державницьку позицію і що зможе змусити нас діяти всупереч інтересів держави? Кожен, хто буде чинити тиск робитиме це проти України, - сказав Андрій Садовий.

Натомість політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань вважає, що у даному законопроекті щодо децентралізації, є чимало корисних і важливих нововведень. Як, наприклад те, що до обласних рад повертаються виконкоми, а префекти не матимуть бюджетних повноважень. У поєднанні з вирішенням питання самоврядування Донбасу, усі позитивні зміни можуть бути не ухваленими.

«Проблема полягає в тому, що все об’єднано в одному пакеті, а депутати повинні голосувати одночасноза два питання,- говорить Гарань.

Голосування за конституційні зміни щодо децентралізації у другому читанні відбудеться після місцевих виборів 25 жовтня. Для цього у парламенті повинно набратися 300 голосів. А поки що президент надав наказ, аби у регіонах тривала роз’яснювальна робота з приводу децентралізації.