Суспільство
16 вересня 2015
На Куликовому полі в Одесі невідомі роми розмістили наметовий табір
Мешканці табору заявили, що вони - біженці з Луганщини. У ромському конгресі Одеси цей факт заперечують.
news-image

Кілька днів тому у сквері, розташованому поруч із Куликовим полем в Одесі, з'явився наметовий табір, передає  «Єдність» із посиланням на Думская.
Між деревами стоїть десяток наметів, в яких живуть невідомі люди, причому цілими сім'ями, включаючи дітей дошкільного віку.

Жителі містечка розповіли кореспонденту видання, що вони - біженці з Луганської області, за національністю - роми.
Інші подробиці розкривати люди відмовилися, пославшись на поминки по нещодавно померлому  родичу.
Вдалося лише дізнатися, що ні за якою допомогою у соцслужби вони ще не зверталися. Крім того, громадяни обіцяють покинути зелену зону вже найближчим часом. Мовляв, родичи прихистять.
Одеські одноплемінники називають їх «мадярами», тобто угорськими циганами (в Україні проживають тільки на Закарпатті).

А в ромському конгресі Одеської області «Думській» заявили, що ніякими біженцями прибульці не є.

Багато в таборі українською не говорять і відмовляються повідомити, звідки вони. Судячи по говору, це молдавські роми, келдерарі, такі ж, як більшість в нашій області. Хто вони і кому це вигідно, незрозуміло. Але вони пообіцяли, що покинуть парк до неділі. Подивимося, - говорить представник організації.

За словами співрозмовника, проблема біженців-ромів, дійсно, існує: з початку війни на сході України регіон покинуло майже всі циганське населення, але більшість переселенців вирушили в Житомирську, Дніпропетровську і Київську області.

І всі вони облаштовані, ними займаються громадські та благодійні організації. Ніхто в наметах не живе, - зазначив представник громади.