Суспільство
18 вересня 2015
Поляки вважають українців зависними та злими, працьовитими та дружніми
Найбільшу симпатію поляки відчувають до чехів та словаків.
news-image

Лише кожен 5-ий поляк має позитивне ставлення до росіян, йдеться у свіжому дослідженні центру громадської думки CBOS, передає «Єдність» із посиланням на Радіо Польща.

Найбільшу симпатію поляки відчувають до чехів та словаків – це декларує майже половина опитаних.

Як йдеться у дослідженні, полякам значно легше визначити градус почуттів щодо інших народів, ніж виокремити якісь типові для них риси. Найбільш складним для анкетованих є визначення прикмет, притаманних литвинам, білорусам та словакам.

Найпростіше полякам охарактеризувати німців.

Образ східних сусідів для поляків є більш складним і характеризується вищим рівнем амбівалентності та невизначеності. Образ литвинів та білорусів є нечітким, натомість в описі українців та росіян позитивні риси виразно переплітаються із негативними.

Зокрема, у стосунку до росіян помітна велика різниця в оцінці, яка у найбільш простому розумінні виражається формулою: «добрі люди – погана влада». Кожен третій анкетований (35%) не зміг назвати жодну рису типового росіянина. Решта характеризувала типового представника цієї нації, говорячи про любов до міцних напоїв та відсутність міри у їх споживанні. Серед негативних прикмет росіян поляки зазначали: злий, жорстокий, мстивий, ревнивий, владний, підлий. Серед позитивних рис: добрий, дружелюбний, чулий, теплий, послужливий.

Ставлення поляків до українців є надзвичайно поляризованим і протилежним – майже стільки ж опитаних має як антипатію, так і симпатію до нас. Ця амбівалентність у стосунку до українців проявляється також у відповіді на запитання про риси характеру типового представника нашої нації. З одного боку, поляки вважають українців працьовитими, добрими, приязними, чуйними, симпатичними, доброзичливим, милими, хоробрими, відчайдушними, сильними і рішучими. З іншого – частина анкетованих вважає українців зависними, злими, мстивими, жорсткими, безжальними, нечесними, брехливими і недружніми людьми. 

Читайте також: Росіяни не протестуватимуть навіть проти бідності й голоду - опитування