Шоу-біз та культура
21 вересня 2015
Флешмоб "ностальгія за 90-ми" захлеснув український інтернет-простір
Починалось усе з піар-акції, організованої російським провладним фондом.
news-image

Флешмоб «Острів 90-х» був запущений російським виданням Colta.ru, але  вийшов за межі РФ і захлеснув соціальні мережі України, повідомляє «Єдність».
Ностальгічні фото 1990-х років заполонили уанет, втім засновником цієї піар акції, як з'ясувалося, був російський провладний фонд «Єльцин Центр». Першими ретро-фото почали публікувати журналісти і блогери РФ, зокрема, одним із перших став Олег Кашин. Потім флешмоб захлеснув російський сегмент мережі Facebook, а згодом - і українських користувачів. Потім він вийшов за вузьке коло спеціалізованих спільнот і поширився. Багато представників українського IT-співтовариства, блогерів, журналістів, зірок шоу-бізнесу та простих користувачів теж продемонстрували свої фото з 90-х років минулого сторіччя.

Як стало відомо, флешмоб був запущений у підтримку фестивалю «Острів 90-х», який пройшов у Москві 20 вересня. Інформаційними партнерами фестивалю виступили освітній проект «Твоя історія» і фонд «Єльцин Центр». Засновники твердять, що метою акції було примусити користувачів переосмислити 90-ті роки, погодитись із тим, що вони були не такі вже й погані, і кожному є що згадати,тим більше, що ці спогади приємні.

«Запрошуємо разом з нами досліджувати цей світ, тому що впевнені: це не минуле. Воно не вичерпано. Там, на острові, не тільки коріння проклятих питань, що постають перед нами сьогодні, але і ключі до багатьох відповідей. А ще — джерела натхнення та азарту, яких зараз так не вистачає», — йдеться на сайті «Ельцин Центр».

Деякі користувачі українського Facebook гостро критикували флешмоб, дехто з азартом розшукував, сканував та розміщував раритетні фото. Втім, мало хто здогадувався, що коріння цієї акції знаходиться у російському піар-просторі.