Світ
28 вересня 2015
Кремль провів випробування крилатої ракети, порушивши договір про РСМД
За інформацією американкою розвідки, Москва у вересні провела чергове випробування новітньої крилатої ракети наземного базування, порушивши угоду 1987 року про знищення ракет середньої і меншої дальності.
news-image

Як передає «Єдність», про це повідомляє видання The Washington Free Beacon з посиланням на представників адміністрації президента і спецслужб США.

Мова йде про проведеному 2 вересня новому випробуванні крилатої ракети SSC-X-8. Згідно з джерелами, які мають доступ до розвідданих про проведене випробування, крилата ракета пролетіла менш 500 кілометрів, що не порушує ліміт дальності, встановлений договором для такого виду озброєнь.

Однак аналітики американських розвідслужб стверджують, що реальна дальність дії новітньої російської крилатої ракети становить від 500 до 5,5 тисяч кілометрів, а ракети цього типу заборонені договором про РСМД.

Американські представники також повідомили виданню, що випробування крилатої ракети SSC-X-8 включало "ядерну складову", маючи на увазі, що зброя є частиною стратегічних ядерних сил Росії.

Попереднє випробування крилатої ракети, зафіксоване раніше американською розвідкою, спонукало адміністрацію США заявити про те, що ця система порушує договір про РСМД.

Прес-секретар посольства РФ в США Юрій Мельник заявив виданню, що російській владі нічого невідомо про нові звинувачення США щодо проведеного в цьому місяці випробування крилатої ракети.

Що стосується колишніх звинувачень, ми знову можемо підтвердити, що вони безпідставні, - сказав Юрій Мельник у відповіді виданню по електронній пошті. - Адміністрація США не надала нам пояснень, якими конкретно були ці порушення. Росія не порушує договір з РСМД".

Нагадаємо, 17 серпня глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав голослівними звинувачення США на адресу Росії в порушенні договору про РСМД.

Договір про РСМД був підписаний в 1987 році президентами США і СРСР Рональдом Рейганом і Михайлом Горбачовим. Угода зобов'язує сторони не виробляти, не випробовувати та не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування з дальністю дії від 500 до 5500 кілометрів. За договором всі ракети даного типу були знищені до червня 1991 року.

Читайте також: Росія образилась і готує у відповідь санкції проти українських авіакомпаній