Суспільство
2 жовтня 2015
Сексизм по-японськи: компанії відмовилися підтримувати кар'єрний ріст жінок
У програмі міністерства праці Японії за 17 місяців не взяла участь жодна компанія.
news-image

У квітня 2014 року міністерство праці Японії запустило програму, за допомогою якої сподівається збільшити число жінок на керівних позиціях в компаніях: згідно з нею, фірми, що підвищують жінок на посаді, мають право на грошову винагороду. Але за 17 місяців дії програми у ній не взяла участь жодна компанія, передає «Єдність».

За задумом міністерства, невеликі й середні компанії, які підвищують своїх співробітниць на посаді, мають право на винагороду у розмірі 300 тисяч йен, а великі - 150 тисяч ієн. Міністерство виділило на програму 120 мільйонів йен, які повинні були отримати близько 400 компаній. Для участі в програмі компанії повинні поставити собі цілі по числу жінок, яких планують підвищити на посаді, і досягти їх протягом шести місяців.

Крім того, компанії також повинні влаштовувати для своїх співробітників тренінги, присвячені рівноправності на робочому місці, тривалістю не менше 30 годин. Проте представники компаній визнали ці умови занадто складними.

Тепер міністерство планує спростити програму та пропонувати субсидії в розмірі 300 тисяч йен всім компаніям, які візьмуть участь у програмі, незалежно від їх розміру. Раніше прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе поставив перед країною амбітну мету: до 2020 року 30% керівних позицій в компаніях країни повинні будуть займати жінки (для порівняння, у минулому році ця цифра в приватних фірмах становила всього 8%).