Суспільство
6 жовтня 2015
У Росії засекретять інформацію про власників яхт, літаків та нерухомості
Федеральна служба безпеки РФ внесла в уряд законопроект, що пропонує засекретити дані про власників нерухомості, літаків та суден.
news-image

Доступ до цих даних, крім самих правовласників та їхніх представників, отримають тільки «компетентні державні органи», пише «Єдність» з посиланням на російське РБК.

У понеділок, 5 жовтня, цей проект підтримала комісія уряду із законопроектної діяльності, розповіли учасник засідання і два джерела, знайомі з його результатами. Тепер законопроект повинен бути розглянутий на засіданні уряду, після чого відправиться в Держдуму.

Зараз відомості з Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно та угод щодо них знаходяться у відкритому доступі — будь-яка людина може їх запросити. ФСБ пропонує закрити загальний доступ до всіх цих відомостей, включаючи персональні дані власників нерухомості.

Ця ініціатива може утруднити доступ до інформації про справжніх власників нерухомості, «зокрема корумпованих чиновників», вважає директор Фонду боротьби з корупцією Роман Рубанов. Він припустив, що це може бути пов'язано з виявленою у екс-голови ФСБ Миколи Патрушева нерухомістю в Срібному бору вартістю близько 1,1 млрд руб.

За словами партнера Paragon Advice Group Олександра Захарова, ті, хто хотів зберегти анонімність у питанні володіння власністю, раніше оформляли об'єкти на офшорні компанії, але тепер щодо деяких з них це неможливо у зв'язку з деофшоризацією і санкціями Заходу.

Поправки ФСБ збережуть конфіденційність такої інформації, яка може мати громадський резонанс. Наприклад, виписки з реестру часто наводить у своїх розслідуваннях Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального, а в разі прийняття законопроекту це стане неможливо.

Читайте також: У мережі з'явилися фото недешевого будинку Пєскова та Навки (фото)