Світ
7 жовтня 2015
Польща розпочала програму переїзду поляків з Маріуполя
До кінця листопада із українського Маріуполя до Польщі переїде 106 осіб із польським походженням.
news-image

Польський уряд розпочинає програму переїзду етнічних поляків із Маріуполя, передає «Єдність» із посиланням на Радіо Польща.

До кінця листопада до Польщі приїдуть особи із польським походженням і члени їх сімей, йдеться у спільній заяві Міністерств закордонних і внутрішніх справ.

Програма приїзду до Польщі адресована виключно до тих, хто має польське походження та найближчих членів їх сімей, які на даний момент прописані та живуть у Маріуполі та у прилеглих до нього районах: Першотраневому, Володарському і Новоазовському.

Ті, хто хоче переїхати до Польщі, зможе скористатися адаптаційним пакетом: вивчати польську мову, а також спільно із місцевою владою шукати роботу та помешкання.

На першому етапі програма реалізовуватиметься Генеральним консульством Польщі у Харкові. Після опрацювання звернень, буде складений остаточний список осіб, які зможуть виїхати.

Міністр закордонних справ Польщі Ґжеґож Схетина в ефірі телеканалу TVP Info повідомив, що на початок йдеться про 106 людей. Очільник польської дипломатії зазначив, що підготовка до цієї акції тривала довго, оскільки справа була складною з огляду на те, що Маріуполь в останній час не є об’єктом атак чи військових дій.

Поляки з Маріуполя одержать документи, що дозволять їм в’їхати та перебувати на терені Польщі. Переїзд цих осіб здійснюватиметься до кінця листопада. Приїжджі отримають дозволи на постійне проживання в Польщі. Відповідно, вони матимуть такі ж права, як і громадяни Польщі у всьому, крім права голосу на виборах. Ці люди зможуть легально працювати та мешкати в Польщі. 

Читайте також: У Польщі серед іноземців найбільше заробили українці