Світ
9 жовтня 2015
Війна в Сирії може коштувати "Газпрому" 9,2 мільярди доларів
Туреччина погрожує Росії відмовою від закупівель газу через вторгнення російських військових літаків в її повітряну зону.
news-image

Як повідомляє «Єдність» із посиланням на розрахунки експертів РБК, це буде коштувати "Газпрому" 9,2 мільярди доларів на рік.

Ми є покупцем номер один природного газу з Росії. Втрата Туреччини буде серйозною втратою для Росії. При необхідності Туреччина може купувати природний газ у самих різних місцях", - заявив лідер Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

Такі заяви Ердоган зробив після того, як наприкінці минулого тижня російський військовий літак вторгся в повітряний простір Туреччини по шляху до Сирії і був перехоплений турецькими винищувачами.

У той же час прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що президента РФ проінформували про можливість перегляду співробітництва Туреччини з Росією.

У 2014 році, за даними "Газпром експорту", ​​Туреччина купила у Росії 27,33 мільярди кубічних метрів газу. Якщо виходити з середньої ціни продажу газу в Європу, то "Газпром" міг отримати від турецького партнера - компанії Botas торік до ,2 мільярди, підраховує заступник гендиректора Фонду національної енергетичної безпеки Олексій Грівач.

Повністю відмовитися від закупівель газу в Росії Анкара не зможе, - вважає партнер консалтингової компанії Rusenergy Михайло Крутіхін. - Москва забезпечує понад 50% споживання газу в Туреччині, яка також отримує сировину з Ірану (8,9 млрд куб. м в 2014 році), Азербайджану (5,3 млрд куб. м в 2014 році) і до 8 млрд куб. м у вигляді СПГ з Нігерії та Алжиру".
Читайте також: Президент Туреччини пригрозив Росії відмовитися від її газу, та назвав виправдання РФ несерйозними