Світ
11 жовтня 2015
Білорусь сьогодні обирає президента
Майже третина виборців уже проголосувала достроково.
news-image

11 жовтня у Білорусі - день виборів президента країни. О 8:00 дільниці для голосування розпочали свою роботу, проголосувати мешканці сусідньої нам країни можуть до 20:00, повідомляє «Єдність».

У передвиборчих перегонах цього року беруть участь чинний глава республіки Олександр Лукашенко, лідер Ліберально-демократичної партії Білорусі Сергій Гайдукевич, лідер Білоруської патріотичної партії Микола Улахович і активістка кампанії "Говори правду" Тетяна Короткевич, яка наразі є єдиним представником опозиції. Виборці мають змогу проголосувати проти всіх, така графа у бюлетені присутня.

До списків виборців на всій території країни включено 7 мільйонів білорусів, але третина з них вже проголосувала достроково - така можливість була надана з 6 жовтня. Глава Центрвиборчкому Білорусі Лідія Єрмошина у відеозверненні до співгромадян попросила білорусів сумлінно виконати свій громадянський обов'язок.

Нагадаємо, 10 жовтня у столиці Білорусі більше тисячі людей вийшли на протест. Марш почався з площі Свободи та пройшов центральними вулицями до площі Якуба Колоса. Активісти вийшли на марш з плакатами та гаслами: «Незалежнасць!» та «Жыве Беларусь». Більшість мітингарів вимагали чесних виборів, адже впевнені, що наразі «вибір вже зроблено» за них. Демонстранти вимагають, щоб президент Білорусі Лукашенко пішов у відставку.