Україна
13 жовтня 2015
Чому День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня?
Сьогоднішні воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, добровольчих батальйонів - спадкоємці тих, хто боронив кордони й безпеку нашої землі впродовж століть.
news-image

Головне військове свято України збігається із церковним - Покрови Пресвятої Богородиці. Почали його вшановувати у Візантії у Х ст. Про це повідомили Українському інституті національної пам'яті, передає  «Єдність»

За однією версією легенди, цього дня 860 року столицю імперії Константинополь взяли в облогу руси-язичники. За другою – що то сталося 910-го й нападниками були араби-мусульмани. Жителі міста на чолі з духовенством ревно молилися про порятунок до Богородиці. Вона з'явилася над обложеними, покрила їх своєю хусткою-омофором - і нападники відступили. Відтоді й поширився особливий культ Богородиці-Покрови як заступниці християн, захисниці від ворога.

В Русь-Україну ця традиція прийшла з Візантії після запровадження християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий над Золотими Воротами в Києві збудував надбрамний храм на честь Богоматері.

Віддав людей своїх і град святій, всеславній, скорій на поміч християнам, Святій Богородиці, - пише про це митрополит Іларіон у своєму "Слові про закон і благодать".

А князь Володимир Мономах наприкінці свого "Поучення" подає молитву, де, зокрема,звертається до Богородиці про опіку над Києвом:

Город свій схорони, Діво, Матір пречиста, який під [покровом] твоїм чесно царствує. Хай тобою кріпиться і на тебе надіється, перемагає у всіх війнах, відмітає ворогів і тримає їх у послуху.

Прикметна річ: найстарішим в Україні храмом на честь Покрови Пресвятої Богородиці є саме оборонна церква, фактично міні-фортеця, XV ст. у селі Сутківці на Поділлі (Ярмолинецький р-н Хмельницької обл.).

Питомо українська традиція вшанування Покрови зародилася в козацьку добу. На Запорозькій Січі це свято було одне з найголовніших. Цього дня відбувалися ради, де вибирали кошового та старшину. А січові церкви зводили передусім на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

Молимо Тебе, покрий нас, Владичице, покровом Твоїм, - такий напис золотом був над царськими вратами козацьких церков.

У Гетьманщині - Козацькій державі XVII-XVIII ст. - виникає й новий тип ікони - "Козацька Покрова". На ній під омофором Богородиці іконописці розміщують українських ієрархів, гетьманів, старшину та значних козаків. Донині збереглися ікони Покрови із зображенням, зокрема, гетьманів Богдана Хмельницького та Павла Полуботка, а також останнього кошового Петра Калнишевського. Гетьманщина ж офіційно називалася "Військо Запорозьке".

У XX ст. традицію пошанування Покрови як опікунки українського війська перейняла Українська повстанська армія. 14 жовтня 1942 року вважається символічним днем її постання. Так ухвалила Українська головна визвольна рада 30 травня 1947-го. 

Продовженням збройної боротьби УПА став ненасильницький опір наступних десятиліть - дисидентський рух 1960-х і національно-демократичне відродження кінця 1980-х - початку 1990-х.

Перемогу здобуто 24 серпня 1991-го - проголошення незалежності України.

Сьогоднішні воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, добровольчих батальйонів - спадкоємці тих, хто боронив кордони й безпеку своєї землі впродовж століть, - дружинників княжих часів, козаків, січових стрільців, воїнів Визвольних змагань 1917-1920 років, повстанців Холодного яру та вояків УПА. Їх усіх - від давнини до сьогодення - і вшановуємо 14 жовтня, у День захисника України.