Події
13 жовтня 2015
Російські контрактники отримали реальні терміни за відмову їхати у Донбас
П'ять російських військовослужбовців-контрактників, що служили у Ростовській області, були засуджені Майкопським гарнізонним судом до реальних тюремних термінів - від 10 місяців до півтора років позбавлення волі за самовільне залишення частини.
news-image

Як повідомляє «Єдність», при цьому самі контрактники стверджували, що залишили свої частини, бо не бажали їхати воювати в Україну.

Я приїхав на полігон наприкінці вересня 2014 року, у мене забрали всі документи, в тому числі і військовий квиток. Там були нестерпні умови утримання. Нам видавали сухий пайок, своєї їдальні на полігоні не було. Ми спали на матрацах і дошках. Через кілька днів у мене почалися проблеми зі шлунком, але ніхто з лікарів не зміг мені допомогти. Їх просто на полігоні не було", - розповів Іван Шевкунов.

Полігон Кадамівський, де служили військові, знаходиться в 80 кілометрах від кордону з Україною. За словами Івана, до них постійно приїжджали вербувальники, які агітували контрактників їхати воювати на Донбас.

Обіцяли хороші гроші - до 400 доларів на добу. Вербувальники пересувалися по частині абсолютно вільно. Говорили, що рано чи пізно всі військові опиняться на території сусідньої держави. 

Після двох тижнів служби Шевкунов написав перший рапорт про звільнення, за ним пішли ще два його колеги, але документа не приймали.

Тоді чоловік зібрав речі і покинув полігон. Проти нього порушили кримінальну справу. Слідство звинувачувало його в дезертирстві, але в ході судового розгляду стало зрозуміло, що ніяких ознак дезертирства в його діях немає. У результаті молодого контрактника засудили за самовільне залишення частини.

Відносно мене також було порушено справу про самовільне залишення частини. Я вважаю, що це незаконно, оскільки починаючи з вересня 2014 я подавав кілька рапортів про звільнення, але не один з не був підписаний керівництвом частини. Після цього мене та інших насильно посадили у вантажівку і відвезли з Астраханської області в Ростовську, на прикордонну з Україною територією", - розповів ще один контрактник Олександр Євенко.
Читайте також: Сирійська збройна опозиція попросила дати їм зенітну зброю