Україна
14 жовтня 2015
Українське козацьке військо творилося раніше за державу - Інститут національної пам'яті
Українці - один із небагатьох народів у світі, які могли створювати своє військо, навіть не маючи держави.
news-image

Сьогодні відзначаємо День захисника України. “Українці — народ-військо” - стверджують історики і спростовують тезу про беззахисних "гречкосіїв", про це розповіли в Українському інституті національної пам'яті, передає  «Єдність».

Українці - один із небагатьох народів у світі, які могли створювати своє військо, навіть не маючи держави.

У XVI-XVII столітті козацьке військо творилося раніше за державу і потім з нього постала українська держава. Це повторилося в ХХ столітті. І у 1917-1920 роках, і пізніше, коли наша земля була окупована нацистами, люди самі брали до рук зброю. Українська повстанська армія почала формуватися стихійно, потім цю ініціативу підтримала Організація українських націоналістів. УПА вибудовувалася звичайними людьми за зразком регулярних армій і стала унікальним явищем у світовій історії, - каже історик, голова Інституту Володимир В'ятрович.

Він стверджує, що творення українцями сучасної армії в 2014-2015 роках - теж продовження традицій та історичного досвіду.

Військові, добровольці, медики, волонтери, кожен громадянин/громадянка, які допомагають армії і є тим народом, здатним практично без підтримки держави виставити проти ворога боєздатну армію. Ми - народ-військо, - зазначає Володимир В'ятрович.

Як відомо, День захисника України призначено на церковне свято Покрови Пресвятої Богородиці. Українська традиція вшанування Покрови була популярною в козацьку добу. У XX ст. Покрову як опікунку українського війська прийняла Українська повстанська армія. Після відновлення незалежності у 1991 році цей день був неформальним Днем козацтва та УПА. З 2014 року 14 жовтня стало державним святом захисників та захисниць України, з 2015 цей день також вихідний.

Читайте також: Чому День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня?