Суспільство
15 жовтня 2015
США звинувачують терористів на Донбасі та окупантів Криму в порушенні релігійних свобод
Сполучені Штати Америки звинуватили в порушенні релігійних свобод у світі ряд недержавних повстанських і терористичних угруповань, серед яких вони назвали підтримуваних Росією терористів на Донбасі.
news-image

Про це йдеться у звіті Державного департаменту США про стан релігійних свобод у світі за 2014 рік, передає «Єдність» з посиланням на Радіо «Свобода».

Як заявили у Держдепі, бойовики, які контролюють частини Донецької й Луганської областей, «викрадали й били протестантів, католиків, вірян Української православної церкви Київського патріархату чи погрожували їм, а також брали участь в антисемітських діях».

Крім того, йдеться у звіті, порушення вчиняли також держави. Зокрема, після окупації Росією українського Криму представники релігійних меншин на півострові «зазнавали переслідувань, залякувань, затримань і побиттів», і головними цілями цих зловживань були віряни та священики УПЦ КП, Української греко-католицької церкви, а також мусульмани – кримські татари.

Серед інших порушників релігійних свобод у 2014 році у звіті США названі ісламістські угруповання на кшталт «Ісламської держави» чи пов’язаного з «Аль-Каїдою» «Фронту перемоги» («Джабгат ан-Нусра») в Сирії. Представники першого, зокрема, здійснювали масові страти, викрадали, продавали, брали в рабство, гвалтували й силою обертали у свою віру тисячі жінок і дітей, які виступали проти релігійних догм радикальних ісламістів.

Подібна ситуація і в Пакистані, зазначено у звіті.

У документі також висловлюється занепокоєння з приводу того, що тема боротьби з тероризмом дедалі частіше використовувалася як привід обмежувати релігійні свободи. Експерти особливо звертають увагу на те, що уряди держав Середньої Азії придушують мирну релігійну діяльність під приводом боротьби проти екстремізму.

Крім того, важливою проблемою в усьому світі звіт Держдепартаменту США називає антисемітизм – особливо зростають його прояви у Західній Європі. В документі при цьому згадана низка антисемітських виступів у Франції й Німеччині влітку 2014 року.

Звіти про стан релігійної свободи у світі Державний департамент США видає щороку, щоб привернути увагу до проблеми придушення релігійних свобод.

Читайте також: Amnesty International обурилася з приводу жорстокого поводження з полоненими в Донецьку