Світ
15 жовтня 2015
Швейцарські банки масово закривають рахунки російських клієнтів
Найбільші швейцарські банки UBS і Credit Suisse почали масово закривати рахунки російським клієнтам, активи яких становлять менше 5 млн дол.
news-image

Про це пише журнал Forbes з посиланням на три джерела на ринку private banking, передає«Єдність» з посиланням на Еспресо.TV.

Щоб зберегти свій рахунок, клієнт зобов'язаний заплатити абонентську плату в розмірі близько 1 тис. швейцарських франків на місяць, пояснило одне з джерел Forbes.

Інший співрозмовник видання вказав, що росіяни вже стикалися з подібними заходами швейцарських банків торік, однак тоді йшлося про тих, хто тримає на рахунку менше 3 млн дол. За його словами, деякі клієнти банків зіткнулися з проблемами через те, що оповіщення про закриття їхніх рахунків приходили до них поштою.

Багато російських клієнтів отримали паперові повідомлення в спеціальні орендовані комірки в Швейцарії, - пояснило джерело, додавши, що "природно, пошту до них щодня ніхто перевіряє".

У результаті клієнти протягом трьох-чотирьох місяців не знали про рішення банку і змушені були заплатити комісію.

Офіційно кредитні організації причини закриття рахунків не пояснюють. Представник Сredit Suisse сказав, що банк публічно "не обговорює питання, пов'язані з клієнтами".

Глава UBS Wealth Management в Росії Ілля Солар заявив журналу, що у банку немає яких-небудь штрафних тарифів для власників невеликих рахунків. Є орієнтир за розміром активів, при якому клієнту UBS було б економічно виправдано користуватися всім спектром послуг банку, пояснив він. Таким мінімальним орієнтиром у UBS є $ 5 млн.

На думку співрозмовників видання, банки таким чином мінімізують ризики країни і переводять фокус на обслуговування більш великих рахунків. Журнал зазначає, що російські клієнти не перші, у кого виникли складнощі з рахунками у швейцарських банках. Зокрема, в 2013 році Credit Suisse закривала рахунки клієнтам з країн, які потрапили під санкції - Анголи, Туркменістану та Білорусії.

Читайте також: Медведєв заговорив про якусь "нову формулу росту" для вмираючої російської економіки