Європейські нафтопереробні заводи відмовляються від російської сировини на користь саудівської
Нафтопереробні заводи (НПЗ) в Європі скоротили закупівлі російської нафти на користь саудівської на тлі жорсткості боротьби експортерів за частку на ринку.
news-image

За даними джерел Reuters, за останні кілька місяців великі нафтові компанії, такі як Exxon, Shell, Total і ENI, наростили закупівлі саудівської нафти за рахунок російської для своїх НПЗ у Західній Європі та Середземномор'ї, повідомляє «Єдність» з посиланням на російське РБК.

Я купую все менше і менше російської нафти для моїх НПЗ в Європі, тому що саудівські барелі виглядають привабливіше. Для мене в цьому немає ніяких складнощів, оскільки саудівська нафта просто дешевше, - розповів інформагентству джерело, пов'язаний із закупівлями в великої нафтової компанії .

Раніше на цьому тижні глава "Роснафти" Ігор Сєчін заявив, що Саудівська Аравія почала постачання в Польщу по "демпінговими" цінами. Вчора міністр енергетики РФ Олександр Новак назвав вихід саудівської нафти на східноєвропейські ринки прикладом "найжорстокішої конкуренції".

Два джерела розповіли Reuters, що Саудівська Аравії шукає складські потужності у польському Гданську, щоб прискорити поставки східноєвропейським покупцям, використовуючи схему, яку вона вже багато років застосовує для продажів у Західній Європі через порти Нідерландах і Бельгії.

За інформацією одного з трейдерів, з Гданська можна буде здійснювати поставки до Німеччини, щоб скласти конкуренцію російській нафти, що йде по нафтопроводу "Дружба".

Читайте також: Саудівська Аравія витісняє Росію з нафтового ринку Польщі