Світ
19 жовтня 2015
Польща відмовила Росії в екстрадиції чеченця
Москва звинувачує його в участі у бойових діях на боці чеченських постанців.
news-image

Варшавський суд відмовив у задоволенні позову про екстрадицію до Росії чеченця, якого звинуватили в участі у бойових діях в Чечні в 1995-2003 роках, передає «Єдність» із посиланням на Радіо Польща.

Сьогодні суд у Варшаві юридично відмовив у виданні Росії Альберта С. (раніше Мурад І.). На такому рішенні наполягала не тільки польська представниця відсутнього в суді С., але і варшавська прокуратура. Рішення суду поки не вступило у дію, але, напевно, жодна зі сторін не буде оскаржувати його.

Російська прокуратура звинувачує С. в участі у бойових діях на боці чеченських повстанців з «метою повалення конституційного порядку» і спроби «створення шаріатської держави». Суд відкинув необґрунтовані звинувачення, наголошуючи на побоюванні перед порушенням прав і свободи С. у випадку його передачі, що є недопустимим.

Переслідуваний заявив, що на справедливий процес у Росії немає жодних шансів, - повідомила суддя Марія Турек.

Посилаючись на доповіді міжнародних організацій, вона зазначила, що переслідуючи учасників бойових дій у Чечні, в Росії відбуваються «серйозні порушення прав людини», а місцеві суди визнають зізнання, вибиті тортурами, повноправними доказами.

Суддя підкреслила, що С. має в Польщі статус біженцям, а це стало ще однією підставою для суду відмовити у екстрадиції – така особа не може бути видана країні-походження. Вона додала, що С. мешкає в Польщі вже 11 років, веде в країні стабільне життя, має дружину і 2-х дітей. 

Читайте також: 89-річний польський режисер Анджей Вайда знімає новий фільм