Суспільство
20 жовтня 2015
При декомунізації назв вулиць і міст українцям не потрібно міняти ніякі документи
Якщо при перейменуванні населеного пункту або вулиці на виконання закону про декомунізацію у громадян змінилася адреса місця проживання, не потрібно вносити зміни в паспорт, або у документи на будь-яку власність.
news-image

Як повідомляє «Єдність», інформацію про це розповсюджують в Українському інституті національної пам'яті.

Згідно з чинним законодавством, після перейменування ніхто не повинен бігти в паспортний стіл, щоб зробити відмітку про нову адресу, - сказано у заяві інституту. - Громадяни можуть поміняти дані про зміну місця проживання у паспорті хіба що в тому випадку, коли тоталітарна назва в документі їх абсолютно дратує. Такі зміни можна внести в паспорт, коли жителям буде зручно – "наприклад, по досягненні віку, коли в паспорт треба вклеїти нове фото, або при зміні місця проживання.

Крім того, організація спростовує, що через перейменування необхідно буде міняти документи про власність на нерухомість:

Документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки, інше майно, в яких вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни в них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати в спадщину свою квартиру, будинок чи інше майно. У такому разі в документах, які будуть оформлятися на нового власника, вже буде зазначено нову назву".

У той же час вносити відповідні зміни в статутні документи потрібно юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, однак ця процедура є безкоштовною.

Не треба буде й міняти техталони на автомобілі та номерні знаки, оскільки перейменування вулиці не є зміною фактичного місця проживання, а тому і не є підставою для обов'язкової перереєстрації транспортного засобу та внесення змін до техпаспорт автомобіля.

Читайте також: Клімкін впевнений, що ООН поступово прийде до обмеження права вето