Суспільство
21 жовтня 2015
З кримських музеїв до Росії вивозять унікальні колекції
Народний депутат України, керівник постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва Людмила Денисова заявила, що до Ермітажу (Санкт-Петербург) вивозяться експонати з музеїв Криму, в тому числі унікальні колекції з «Херсонеса Таврійського».
news-image

Про це вона заявила на засіданні профільного комітету українського парламенту, повідомляє «Єдність» з посиланням на Крым.Реалии.

Денисова зазначила, що громадяни України з інформаційних джерел дізнаються також про вивезення в Ермітаж колекцій із Судака, з Центрального музею Тавриди в Сімферополі.

Хочу підкреслити, що вчинення Російською Федерацією будь-яких дій на тимчасово окупованій території України, спрямовані, зокрема, на зміну юрисдикції щодо об'єктів культурної, індустріальної та технічної спадщини України, є прямим порушенням суверенних прав України, а також загальновизнаних норм і принципів міжнародного гуманітарного права, - сказала Денисова.

Вона закликала спеціалізовані установи ООН, зокрема, ЮНЕСКО, не визнавати ніяких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Підтвердження інформації про вивезення експонатів із зазначених кримських музеїв в Росію з інших джерел немає. Реакція влади і музейників Криму і Росії на такі заяви також відсутня.

Раніше народний депутат України Володимир Ар'єв повідомляв про вивезення з Криму в Ермітаж картин Айвазовського.

Нагадаємо, на сайті російського уряду 20 жовтня опубліковано розпорядження про включення більше 220 об'єктів на території Криму і Севастополя в список культурних об'єктів федерального значення.

У зв'язку з цим міністерство культури України заявило про протиправність даних дій з боку Росії.

Після анексії Криму, Росія прийняла під свою юрисдикцію всі об'єкти культурної та історичного значення, що знаходяться на території Криму. Україна наполягає на приналежності пам'яток українському народу і просила прийняти їх під захист ЮНЕСКО.

Читайте також: 220 культурних об'єктів окупованого Криму стали "спадщиною народів Росії"