Політика
22 жовтня 2015
Росіян будуть викликати спецслужби для "попереджувальних" бесід
Комітет російської Держдуми з безпеки та протидії корупції на своєму засіданні розгляне в другому читанні урядовий проект закону про профілактику правопорушень.
news-image

Як повідомляє «Єдність», законопроект передбачає "попереджувальні бесіди" громадян і співробітників ФСБ, Слідчого комітету та інших відомств.

Співрозмовник російського інформаційного агентства РБК, близький до керівництва комітету, розповів, що законопроект був узгоджений з державно-правовим управлінням президента. У Держдуму він був внесений 31 грудня 2013, а в березні 2014 його прийняли в першому читанні.

Через те, що в ньому не були визначені напрямки діяльності і розмежування повноважень різних федеральних органів виконавчої влади, було проведено шість засідань експертної ради. Як розповів агентству заступник голови комітету Олександр Хінштейн, законопроект кардинально змінився.

Відтепер документ передбачає соціальні, правові, організаційні та виховні заходи для виявлення та усунення причин і умов вчинення правопорушень. Всього передбачається два види профілактики - загальна і індивідуальна.

При індивідуальній профілактиці буде підвищуватися рівень правової грамотності та правосвідомості громадян. З індивідуальною практикою зіткнуться безпритульні, які займаються бродяжництвом та жебрацтвом, що пройшли курс реабілітації від алкоголізму та наркотичної залежності і так далі.

Профілактикою будуть займатися органи виконавчої влади, органи прокуратури, слідчі органи СК, органи місцевого самоврядування. 

Вона буде декількох видів: профілактична бесіда, офіційне застереження про неприпустимість дій, соціальна адаптація, подання про усунення тих причин і умов, що сприяють вчиненню правових порушень. Також у списку фігурують ресоціалізація і соціальна реабілітація.

У документі говориться, що такі заходи зможуть приймати співробітники прокуратури, поліції, ФСБ, слідчого комітету, ФСВП і ФСКН.

У тому випадку, якщо будуть виявлені безпосередні правопорушення, то будуть застосовуватися спеціальні заходи, проте не уточнюється, які саме.

Читайте також: 78-річна пенсіонерка в Донбасі півтора місяці протестує проти агресії Путіна