Події
23 жовтня 2015
Соболєв: Якщо КС скасує закон про люстрацію, почнуться суди Лінча над чиновниками
Депутат від "Об'єднання "Самопоміч" Єгор Соболєв стверджує, що в такому випадку на чиновників очікує вже не "смітникова люстрація", а справжні суди Лінча.
news-image

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив народний депутат Єгор Соболєв, який є представником Верховної Ради України в Конституційному суді під час розгляду справи про конституційність окремих положень Закону "Про очищення влади" (люстрації), пише «Єдність».

Він наголосив, що в разі скасування закону вже не буде "смітникової люстрації", коли чиновників кидали у смітники, а можуть початися суди Лінча, оскільки суспільство незадоволене ситуацією, а також із фронту повертаються багато патріотів і вони володіють зброєю.

При цьому голова КС Юрій Баулін підкреслив:

Це вже називається тиском на суд.
Суд вирішить справу відповідно до Конституції, - додав він.

У відповідь Соболєв зазначив, що "йдеться не про те, що я вам говорю про майбутні ваші страждання", а про те, щоб законними методами відсторонювати від влади тих, хто порушував Конституцію і закон.

Під час виступу Соболєв звинуватив суддів КС у тому, що вони прийняли ряд рішень, які призвели до протистояння, зокрема, щодо відтермінування виборів мера та Київради під час президентства Віктора Януковича та скасування змін до Конституції, які надали Януковичу диктаторські повноваження. Соболєв закликав суддів КС не повертатися в часи, "коли семеро з вас плювали на Конституцію" (йдеться про відміну змін до Конституції України - прим.ред.). При цих словах голова КС Баулін закликав Соболєва поважати суд і припинити звинувачення та пригрозив вчергове відключити мікрофон.

Соболєв наголосив, що закон про люстрацію необхідний. В той же час додав, що результат люстрації суддів є нульовим. За його словами, судді у 80% знову обрали своїми головами тих, хто керував судами і до люстрації.

Соболєв підкреслив, що єдиною проблемою закону про люстрацію є тотальне саботування виконання закону, "починаючи з президента України". За його словами, повне виконання закону дасть можливість будувати державу без протистояння в суспільстві.

Як відомо, КС 16 квітня розпочав розгляд справи про конституційність окремих положень Закону "Про очищення влади", однак того ж дня відклав процес. 22 жовтня КС продовжив розгляд справи.

Читайте також: КС вирішує долю закону про люстрацію, за яким відсторонили суддів і чиновників Януковича