Суспільство
28 жовтня 2015
Парадокс: "Русский мир" заборонив націоналістичний рух "Русские"
Московський міський суд визнав екстремістським націоналістичний рух «Русские» і заборонив його діяльність на території Росії.
news-image

Про це повідомляє кореспондент «Медузи».

Рішення прийнято на вимогу прокуратури Москви, передає «Єдність».

З вимогою заборонити рух «Русские» прокуратура звернулася до суду в середині серпня. За підсумками перевірки вона дійшла висновку, що програмні документи руху «спрямовані на збудження ворожнечі відносно групи осіб, об'єднаних за ознакою національної приналежності і містять заклики до початку національно-визвольної боротьби за створення власної національної держави».

Відомо, що націоналістичний рух «Русские» був створений на базі «Слов'янського союзу» Дмитра Демушкіна і Руху проти нелегальної імміграції (ДПНІ) Олександра Бєлова. Обидві ці організації були заборонені в Росії рішенням суду. Лідером «Русских» став Дмитро Дьомушкін. Проте "гоніння" проти націоналістичних рухів почалися за останні 2 роки.

Бєлов в жовтні 2014 року був затриманий за звинуваченням у причетності до легалізації п'яти мільярдів рублів казахстанського БТА-банку. Він пов'язує своє кримінальне переслідування з відмовою співпрацювати з російськими спецслужбами.

Дьомушкіна в 2014 році судили за організацію екстремістського співтовариства і засудили до штрафу. Крім того, його неодноразово притягували до відповідальності за адміністративними статтями.

Читайте також: Хвиля любові до Путіна захлеснула Росію