Світ
28 жовтня 2015
Американські військові отримали наказ почати ядерну війну
Військові США розсекретили раніше невідомий випадок помилкового наказу про ядерної атаки на СРСР в 1962 році.
news-image

Як повідомляє «Єдність», у США розсекретили випадок помилкового наказу ядерної атаки на СРСР у розпал Карибської кризи в 1962 році. Видання Bulletin of the Atomic Scientists пише, що лише особиста хоробрість і розсудливість капітана ВПС, який відмовився виконувати отримані інструкції, запобігли початок Третьої світової війни.

Події, про які пишуть журналісти, сталися 28 жовтня 1962 року на чотирьох секретних ракетних базах США на японському острові Окінава. Через загострення відносин між СРСР і Сполученими Штатами рівень боєготовності військ був піднятий до червоного.

Капітан Вільям Бассетт, керуючий пуском офіцер, отримав наказ на запуск чотирьох крилатих ракет Mace B. Вони були оснащені термоядерними бомбами Mark 28, а дальність польоту дозволяла їм вдарити по Ханою, Пекіну, Пхеньяну і Владивостоку.

Накази пройшли по радіозв'язку, причому їх шифр збігся з тим, що перебував у секретному конверті з інструкціями. Перевірка підтвердила істинність наказу. Аналогічні повідомлення отримали й інші керуючі пуском офіцери на Окінаві.

Відкривши список цілей, Бассетт виявив, що три з чотирьох цілей перебували за межами СРСР - найбільш ймовірного супротивника. У той же момент йому по телефону подзвонив інший офіцер і розповів, що в його списку також дві нерадянські цілі.

Підозри у Бассетта викликало й те, що рівень боєготовності не був підвищений до DEFCON 1, що означає неминучу ядерну війну.

Капітан припустив, що Окінава могла стати першою метою атаки радянських ракет, і в штабі на території США послали максимально швидкий наказ, забувши підняти рівень боєготовності. Однак жодних вибухів на базі не відбувалося.

Тоді чоловік зупинив підготовку ракет до запуску та зателефонував у центр управління ракетами, де збрехав про те, що не отримав чіткого наказу.

Капітан також наказав двом озброєним солдатам застрелити лейтенанта, якщо той спробує запустити ракети без усного наказу старшого офіцера або без офіційного підвищення рівня боєготовності до DEFCON 1.

Згодом офіцери отримали наказ не запускати ядерні ракети. Капітан в ультимативній формі зажадав від підлеглих зберігати мовчання про інцидент.

Бассетт помер в 2011 році, а інформація про подію стала відома зі слів його колеги, пілота Джона Бордна. У цьому році ВПС США дозволили йому придати цю історію гласності.

Читайте також: У США поліцейським видали нунчаки