Україна
29 жовтня 2015
У цей день 97 років тому відбулося відкриття першого в Україні пам’ятника Тарасові Шевченку
Встановили пам’ятник на тому місці, де нібито розташовувався намет Тараса Шевченка на Іллінському ярмарку.
news-image

29 жовтня 1918 року у Ромнах на Полтавщні (нині це територія Сумщини) відбулося відкриття першого в Україні пам’ятника Тарасові Шевченку, передає «Єдність» із посиланням на сайт Українського інституту національної пам'яті.

1845-го він приїздив до міста на знаменитий Іллінський ярмарок, який проводився до середини ХІХ ст. щорічно і збирав до 120-ти тис. відвідувачів. 

Встановили пам’ятник на тому місці, де нібито розташовувався намет Тараса Шевченка на ярмарку.

Споруджений з ініціативи місцевої “Просвіти” за проектом Івана Кавалерідзе.

У першому ескізі Шевченко сидів похнюплений, сумний. На перший план виступав мотив гіркої думи; у роменському ж пам’ятнику– в посадці голови, в жесті стиснутої руки, що покоїться на коліні, в усьому силуеті постаті, органічно злитої з п’єдесталом у формі пагорба, я прагнув передати незбориму внутрішню силу поета, його нерозривний зв’язок з рідною землею, –  згадував Кавалерідзе.

На свято прийшли містяни, представники громадських організацій, урядова делегація та особистий представник гетьмана осавул Бловатний. Він поклав до монументу вінок від гетьмана Павла Скоропадського й виголосив промову.   

У 1982-му на місці бетонного пам’ятника (який почав руйнуватися) встановили бронзову копію, реконструкцію робили скульптори В’ячеслав Клоков та Борис  Довгань і архітектор Флоріан Юр’єв.    

Читайте також: 28 жовтня - День вигнання нацистських окупантів, а не визволення України - Іститут національної пам'яті