Інфографіка
30 жовтня 2015
Омельченко провів до Київради молоду команду Черновецького
Хто пройшов до Київради від партії "Єдність"
news-image

Вже відомо, хто увійде до оновленого складу Київради. Зокрема 14 місць отримає політична сила екс-мера Олександра Омельченка. Він керував Києвом з 1996 по 2006 рік, і за тим часом стабільності та розвитку кияни доволі часто ностальгують. Тож цілком зрозуміло, що Омельченко сподівався на підтримку розчарованих війною та економічною кризою киян у боротьбі за крісло столичного мера. Будівельник за освітою та за бізнес-інтересами, Олександр Омельченко під час десятирічного управління Києвом справді встиг змінити інфраструктуру, а подекуди й архітектуру міста, можливо, не завжди вдало, але тоді нарікань від киян не було. Сьогодні Омельченку, як і в 2006 та у 2014, не вдалося сягнути вершини, проте цього разу він провів більшу команду до Київради. Усі представники «Єдності» Омельченка давно відомі столичному виборцю, і майже всі  засідали у сесійному залі Київради, тільки щоразу обирали інші політичні кольори. Знайомтесь ближче з перебіжчиками та «родинними підрядами» від партії «Єдність» у Київраді.

 

Бродський Олександр Якович

 

Чинний кандидат Київради цього разу здобув перемогу на 117 окрузі Шевченківського району столиці, набравши 2575 голосів або 33,47%. Олександр Бродський – директор компанії «Лексус Україна», власник підприємства «Чабани інвест». Також йому підконтрольні компанії «Торгова рада», «Містер клін», «Макс-Торг 2011», у сфері управління яких торговельні майданчики у понад 60 підземних переходах на Майдані Незалежності, Хрещатику, проспекті Перемоги, Печерському районі. З червня 2014 року очолює постійну комісію Київради з питань місцевого самоврядування, регіональних і міжнародних зв’язків. Поповнив ряди «Єдності» Бродський лише у вересні поточного року. У ЗМІ він відомий, як наближений до Юри Єнакієвського та  людина колишнього голови Шевченківського району Віктора Пилипишина. Минулого року став героєм столичних видань як власник найдорожчого мобільного телефону Vertu Signature. Також Бродського звинувачували у причетності до викрадення активістів Євромайдану та організації «тітушок». На нинішніх виборах запам’ятався непрямим підкупом виборців - продажем дешевої картоплі, по 10 грн за 10 кг, хоча стверджував, що у той момент ще не зареєструвався кандидатом у депутати.

 

Кримчак Сергій Олександрович

 

Змінивши членство у Демократичній партії, також чинний нині депутат Київради Сергій Кримчак отримав 2602 голосів або 32,35% у 20 окрузі уже є представник «Єдності». Відомо, що у 2008 році пройшов у Київраду у складі Блоку Леоніда Черновецького. До речі, депутатом Дарницької райради  Кримчак став у віці лише 19 років. Його вважають людиною Олександра Супруненка – рідного брата колишнього зятя Черновецького. У 2010 році Кримчака затримувала СБУ за участь у земельних махінаціях разом із головою земельної комісії Олексієм Євлахом. Також відомо, що Кримчак підтримував передачу Гостинного двору під забудову у 2012 році. Сергій Кримчак є співзасновником центру «Правозахисник», його партнерами є колишні депутати Черновецького. Дружина Кримчака –  онука прем’єр-міністра УРСР та при президентській каденції Леоніда Кучми Віталія Масола, який відомий дружбою з Миколою Азаровим.

У поточному скликанні Київради Кримчак є членом постійної комісії з питань екологічної безпеки. У передвиборчій кампанії 2015 року Кримчак зробив ставку на встановлення лавок з підписами «Сергей Крымчак п...ец какой маладец». А за роздачу школярам зошитів та ручок зі своїм ім’ям, що заборонено чинним законодавством, правоохоронці відкрили на нього справу.

 

Іванченко Вадим Анатолійович

 

У 10 окрузі Голосіївського району представник «Єдності» Івченко переміг з результатом 30,26%.  Він є співвласником компанії «Стугна», яка виробляє рідину, що не замерзає, для опалювальних систем, а за інформацією мас-медіа – контролює частину павільйонів на Володимирському ринку. Через намагання підібгати до своєї сфери впливу цей ринок у Іванченка у 2010 році був доволі гучний скандал. Свого часу Вадим Іванченко був заступником голови Голосіївської РДА Юрія Курінного, відомого підкупом виборців за часів Черновецького. Також, за інформацією кандидата в мери Володимира Бондаренка, Іванченко керував районною «Партією регіонів» під час найжорсткішого протистояння на Майдані, а його боса Курінного підозрювали у завезенні у Київ «тітушок». У нинішній передвиборчій кампанії Іванченко теж оскандалився. Цього разу його звинувачують у скуповуванні голосів студентів.

 

Задерейко Андрій Іванович

 

Дещо з меншою перевагою, аніж його колеги по партії, з 29,09% голосів Задерейко переміг у 25 окрузі в Дарниці. Про Андрія Задерейко мало що відомо. Він працює економістом, та водночас, що цікаво, є керівником громадської приймальні депутата Київради від конкуруючої партії, власника мережі супермаркетів «Фуршет» Ігоря Баленка. Останній, що не менш показово, балотувався у сусідньому 26 окрузі.

 

Павлик Віталій Андрійович

 

З 28,61% голосів здобув перемогу в 18 окрузі. Його кар’єра точнісінько така ж, як і в Сергія Кримчака. Разом вони пройшли шлях від депутатства у Дарницькому районі до членства у Блоці Леоніда Черновецького та головуванні у Демократичній партії, а вже напередодні виборів опинилися у команді Омельченка. До речі, саме Павлика ЗМІ охрестили «юристом Черновецького». У ході виборчої кампанії 2014 року він не цурався використовувати метод Черновецького – «підкуповувати» виборців продуктовими «гречковими» наборами. А ще раніше,  у 2012 році, Павлик Балотувався у 216 окрузі разом із Олександром Супруненком, про якого ми згадували через зв’язки з Кримчаком. Цікаво, що тоді він зняв свою кандидатуру з виборів, тож у ЗМІ припустили, що Павлик був технічним кандидатом Супруненка.  Тоді Супруненко програв, але взяв реванш у 2014 році. І, ставши депутатом, увага (!), взяв у помічники дружину Віталія Павлика.

 

Бродський В’ячеслав Якович

 

У 116 окрузі Шевченківського району здобув перемогу брат Олександра Бродського, про якого ми писали вище. За нього проголосували 1866 (28,09%) виборців.  В’ячеслав Бродський, звичайно ж, є бізнес-партнером свого брата. 

 

Яловий Костянтин Володимирович

 

Чинний депутат Київради, який теж не так давно перефарбувався у кольори партії «Єдність». Цього разу перемогу йому принесли 26,12 % голосів виборців у 119 окрузі Шевченківського району. Костянтин Яловий є зятем колишнього очільника Шевченківського району Віктора Пилипишина. До речі, його    батько – колишній секретар Київради, теж виграв вибори від «Єдності», але про це пізніше. Костянтин Яловий у 2014 році пройшов у Київраду від партії «Удар». При Бондаренку проходив стажування у департаменті комунальної власності КМДА, який вже при мерові Кличку очолив, хоча ненадовго - через 2 місяці його звільнили. У Київраді є членом постійної комісії з питань власності. До цього, у 2011 році, працював керівником апарату Оболонської РДА.

Яловий є засновником кількох будівельних компаній – «КосмоПакБуд» і «Космо фасад». З останньою компанією пов'язана скандальна історія з виділенням земельних ділянок, якому особисто сприяв тоді ще керівник Шевченківської РДА Віктор Пилипишин. 

Дружина Ялового володіє компанією «Украфлора», яка контролює близько 40% усього квіткового ринку України.

 

Кисельов Ігор Петрович

 

Нині депутат-ударівець здобув 25,61% підтримки у 118 окрузі вже як кандидат від «Єдності». Ігор Кисельов є секретарем постійної комісії Київради з питань транспорту та зв’язку і працює начальником управління забезпечення діяльності голови,  контролю та міжнародної діяльності Держсільгоспінспекції.

Ігор Кисельов – син заступника начальника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій Київської області Петра Кисельова.

 

Тесленко Павло Петрович

 

З 25,59% голосів у 54 окрузі Дніпровського району перемагає Павло Тесленко. Він є власником компанії «Червоний мак». У 2008 році Тесленко пройшов до Київради як представник Блоку Катаринчука. Проте вже на  першому засіданні вийшов із цієї фракції і поповнив команду Черновецького, віддавши свій голос за обрання Олеся Довгого секретарем Київради. Далі Тесленко став членом фракції Партії Регіонів. ЗМІ повідомляють, що партнерами по бізнесу у Тесленка є люди Миколи Азарова та його сина, а також Олександр Супруненко.

 

Шлапак Алла Василівна

 

Мабуть, одна з найвідоміших представників молодої команди Черновецького цього разу пройшла до Київради від «Єдності», набравши 24,4% голосів у 74 окрузі Печерського району. У 2014 році Шлапак потрапила до Київради як безпартійна. Однак  у цьому скликанні Київради Шлапак «прогуляла» більшість засідань.  Нагадаємо, що у  2007 році Алла Шлапак була заступницею голови фракції блоку Леоніда Черновецького у Київській міській раді. Також за мерства Черновецького вона керувала постійною комісією з питань гуманітарної політики. А на посаді заступника мера Черновецького Шлапак займалася питаннями соціального захисту і охорони здоров’я.  Саме в цей період улюблені бабусі Черновецького отримували по 50-100 грн від влади.

 

Яловий Володимир Борисович

 

В 120 окрузі Шевченківського району переміг давній соратник Омельченка Володимир Яловий. Він набрав 21,4% голосів виборців. Це батько зятя Пилипишина Костянтина Ялового. Володимир Яловий – заступник керівника апарату Верховної Ради України, а у 1996-2006 роках працював заступником мера Олександра Омельченка, обіймав посаду секретаря Київради. Також свого часу очолював партію «Єдність».

Журналісти звинувачують Володимира Ялового у незаконному отримані землі у місті Буча на Київщині. У ЗМІ стверджують, що земельні ділянки були виведені з держвласності з порушеннями законодавства.

 

Ярошенко Роман Валерійович

 

Ще один член команди Черновецького у складі партії «Єдність» набирає 21,22% голосів у 102 окрузі. У далекому 2008 році вперше Роман Ярошенко потрапив до Київради від партії Катеринчука, а ще раніше намагався потрапити у владу як член Партії Регіонів. Катеринчука Ярошенко й покинув заради партії Черновецького та посади голови Комісії Київради з питань бюджету. До речі, працював Ярошенко у наглядовій раді Партнер-Банку, власник якого, за даними ЗМІ, пов'язаний з колишнім зятем Черновецького В’ячеславом Супруненком.  Також відомо, що свого часу Роман Ярошенко працював у Національному банку України. Нині Роман Ярошенко – голова наглядової ради ПАТ "АСВІО БАНК".

 

Калініченко Дмитро Юрійович

 

З 20,92%  голосів у 8 окрузі перемагає 25-річний аспірант від партії «Єдність». Відомо, що на минулих виборах до Київради він висувався як мажоритарник від «Правої волі України». Цікаво, що фінансування цієї партії ЗМІ приписують  Василю Хмельницькому та Олександру Пабату.

 

Новіков Олексій Олександрович

 

Замикає перелік представників «Єдності» Олексій Новіков. Його перемога в 50 окрузі супроводжується найменшою кількістю голосів – 19, 76%  серед колег-однопартійців. Олексія Новікова називають правою рукою Олеся Довгого, на парламентських виборах 2012 року був його офіційним спостерігачем. Новіков – підприємець з селища Ворзель Київської області.  Торік він також намагався прорватися до Київради як безпартійний, проте програв вибори.

На нинішніх виборах у передвиборчій кампанії Новікову «допомагав» батько, розклеюючи агітки. У мережі набуло популярності відео, на якому чітко видно, що батько Олексія Новікова розповсюджував листівки з політичною агітацією на території школи, що заборонено законом.

 

Як бачимо, до Київради екс-мер Омельченко провів, в основному,  вже «бувалих» депутатів. Що робити у столиці з бюджетом, землевідведенням і соціальним захистом вони знають не з чуток, а з часів кропіткої праці на «космічного» мера Черновецького. А от чи виправдають обранці теперішні електоральні сподівання, покаже час.

Автор:

Олег Іванченко