Світ
30 жовтня 2015
У Туреччині двох неповнолітніх судитимуть за образу президента
Вони зривали плакати з зображенням Ердогана, збираючи макулатуру.
news-image

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International засудила штурм офісів двох турецьких опозиційних телеканалів, які були закриті напередодні парламентських виборів в країні, призначених на 1 листопада. Багато громадських організацій закликали Анкару поважати свободу слова, проте влада країни вдається до тоталітарних методів: зараз двом підліткам загрожує до чотирьох років в'язниці, повідомляє «Єдність».

Турецьким підліткам віком 12-ти і 13-ти років загрожує до чотирьох років в'язниці за образу президента країни Реджепа Ердогана. Звинувачення стверджує, що хлопчиків зловили, коли вони зривали плакати із зображенням Ердогана, але, за словами дітей, вони просто збирали макулатуру.

«Діти не ображали Ердогана навмисно. Більше того, вони навіть не знали, що на плакатах зображений президент Туреччини », - вважає Ісмаїл Коркмаз, адвокат хлопчиків.

Зрив плаката - це проступок, який має розглядатися в рамках законодавства про дрібні правопорушення, але навіть воно забороняє виносити покарання дітям віком до 15-ти років.

Крім того, у адвоката хлопчиків є звіт психіатричної експертизи, яка показала, що ці діти не здатні усвідомлювати і розуміти юридичне значення і наслідки правопорушень. Незважаючи на цей звіт, прокуратура винесла обвинувачення, і його прийняв до розгляду суд.