Події
3 листопада 2015
Росіян Александрова і Єрофєєва просять визнати військовополоненими
Захист росіян Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва 2 листопада подав позов до Вищого адмінсуду України щодо визнання їх військовополоненими.
news-image

Про це повідомляє кореспондент ВВС Україна з зали Голосіївського райсуду Києва, де у вівторок почалося підготовче засідання щодо справи, передає «Єдність».

Адвокати відзначають, що у випадку надання підзахисним статусу військовополонених (на основі того, що вони нібито проходили контрактну службу в лавах збройних формувань невизнаної "ЛНР") їх, згідно з Женевською конвенцією, не зможуть судити за українським кримінальним кодексом.

Крім того, захисники попросили розглянути можливість допиту через відеокоференцію членів незаконних угруповань "ЛНР" у справі росіян.

Також захист закликав випустити обох підозрюваних під домашній арешт. Прокурори заперечили можливість зміни запобіжного заходу.

Наразі суд пішов радитися щодо озвучених позицій.

Нагадаємо, росіян звинувачують в участі у війні, незаконному переміщенні зброї та боєприпасів через кордон, незаконному носінні зброї, сприянню роботи "терористичної організації та вчиненні теракту".

Олександра Александрова і Євгенія Єрофеєва затримали у травні під час бою біля міста Щастя на Луганщині. Чоловіки, як твердить прокуратура України, назвалися військовими ГРУ Генштабу Російської Федерації.

Однак у міністерстві оборони Росії заявили, що ці люди раніше звільнилися з військової служби. Росія послідовно заперечує участь своїх кадрових військових у боях на сході України.

Читайте також: В Голосіівському суді столиці розпочалося судове слухання проти спецназівців Александрова та Єрофеєва (фото)